Video / Održana prva debata

Clinton protiv Trumpa: 90 minuta žustre rasprave i čestih upadica

Front27.09.16, 08:16h

Clinton protiv Trumpa: 90 minuta žustre rasprave i čestih upadica
Rekao je i da je Amerika toliko novca ulupala na Bliskom istoku da se već dvaput mogla za taj iznos obnoviti, na što mu je Clinton rekla da možda u proračunu novca nema jer on nije plaćao federalni porez

 

Sinoć je održana prva predsjednička debata u SAD, na kojoj su se suočili Hillary Clinton i Donald Trump.

 

Utrka za predsjednika SAD sve više podsjeća na neki reallity show, a u tom duhu voditelj američke TV-kuće NBC Lester Holt je i predstavio dvoje kandidata: demokratu Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa.


Voditelj je otvorio debatu iznošenjem pravila za sudionike debate i publiku te predstavljanjem dvoje kandidata.


Jedna od prvih tema bili su trgovinski sporazumi (TPP), a nakon što je Trump te sporazume nazvao prevarom i najavio njihovo ukidanje, Clintonova mu je odgovorila: 

 

- Znam da živiš u nekoj svojoj realnosti, ali to nisu činjenice". 

 

U jednom je trenutku Trump optužio Clinton da otkriva sve planove neprijateljima te da bi pod njom kao predsjednicom Amerika teško pobijedila Islamsku državu.  


Clinton se na to nasmijala i ponovila da Trump živi u nekoj svojoj realnosti, što je nimalo skrivena referenca na njegovu prošlost kao voditelja reality showa. 

 


Trump je najavio da će objaviti svoj povrat poreza, kada Hillary Clinton bude objavila svoje nestale e-mailove.

 

Zanimljivo, Trump je tokom cijele debate Hillary Clinton oslovljavao sa "sekretaru Clinton".

 

Poraženi demokrata u izboru za predsjednika SAD Bernie Sanders, prokomentarisao je Trumpa na sljedeći način: 

 

"Rijetko kad se slažem sa Mittom Romneyem, ali Donald Trump je prevarant i lažnjak", napisao je Sanders na Twitteru. 

 

Clinton je, bez imalo ustezanja, nazvala Trumpa rasistom.


"On (Trump) ima dugu istoriju rasističkog ponašanja. Dva puta je bio pod istragom zbog rasizma. Zato me ne čudi što je godinama tvrdio da Barack Obama nije rođen u SAD", kazala je Hilary Clinton. 

 

Trump se obrušio na Clintonovu i zbog privatnog servera, a onda iznova počeo uspoređivati Ameriku i, kako ga on naziva, nered u njoj, s nekim drugim mjestima u svijetu.  

 

Tako je rekao da su američki aerodromi kao u državama trećeg svijeta, dok su oni u, naprimjer, Dubaiju i Kini, sjajni. 

 

Rekao je i da je Amerika toliko novca ulupala na Bliskom istoku da se već dvaput mogla za taj iznos obnoviti, na što mu je Clinton rekla da možda u proračunu novca nema jer on nije plaćao federalni porez. 

 

"Bio sam protiv rata i napada na Irak. Laž je da sam podržavao tu besmislenu invaziju. To su izmislili mainstrem mediji i Hillary Clinton. Za taj su rat krivi oni koji su ga naredili, predsjednik Obama i tadašnji državni sekretar Hillary Clinton", rekao je Trump, optuživši Hillary da je administracija kojoj je ona bila na čelu izazvala krizu na Bliskom istoku, a potom i u većem dijelu planete.

 

 

Clintonova je potom podsjetila na Trumpove izjave u muslimanima:

 

"Trump je vrijeđao muslimane, u vremenu kada moramo sarađivati sa muslimanskim državama, kao i sa Amerikancima muslimanima", rekla je Clinton.

 

Posebna tema su bile cyber prijetnje s kojima je Amerika sve češće suočena. 

 

Clinton je tu odmah poentirala i rekla da zna kako je 'Donald pun lijepih riječi za Vladimira Putina'. 


- Bila sam šokirana kada sam čula da javno zove Putina da hakira Amerikance, izjavila je pozivajući se na njegov poziv da Rusi pokušaju pronaći njezine izbrisane emailove. 


Trump se pohvalio kako ga podržava nekoliko stotina nekoć visokopozicioniranih ljudi u američkoj vojsci što je dovoljan dokaz koliko je dobar izbor za predsjednika SAD-a. Rekao je i da nije sasvim siguran da su Rusi hakirali Demokratsku stranku, kaže da su to možda učinili i Kinezi, ali pritom napominje da se zahvaljujući njima otkrilo da je ekipa okupljena oko Hillary izigrala njenog demokratskog protivkandidata Bernieja Sandersa.


- Clinton je bila državni sekretar u trenutku kada je ISIS bio mala beba, a sada se proširio na 30 država i ona ga planira zaustaviti? Ne bih rekao. 

 

- Rekao sam da je to grozna i glupava stvar i da će destabilizirati Bliski istok. Mnogo bolje rasuđujem od nje. Imam i mnogo bolji temperament od nje, pobjednički temperament, rekao je. 

 

Clinton je nakon njegove tirade glasno uskliknula i rekla da će se pokušati fokusirati na doista važne stvari, koje je Trump, kako je rekla, dodirnuo samo na trenutak.  

 

Između ostalog, napomenula je da NATO funkcionira na principu kolektivne odbrane. 

 

Trump je na kraju rekao da je najveća prijetnja svijetu danas nuklearno naoružanje, a ne klimatske promjene, kao što, kako kaže, misle Clinton i njezin predsjednik. 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook