Video / Na relaciji Sarajevo-Doboj

Krenuli talgo vozovi: Pogledajte kako je izgledala prva vožnja

Biznis Klub26.09.16, 20:26h

Krenuli talgo vozovi: Pogledajte kako je izgledala prva vožnja
Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj

 

Dvije talgo garniture zvanično su puštene u željeznički putnički saobraćaj, nakon što je devet vozova čak šest godina stajalo u garažama. Za početak, ovi vozovi će saobraćati na relaciji Sarajevo-Doboj, a planirano je uvođenje linije Sarajevo-Mostar-Čapljina te Sarajevo-Ploče.

 

“Našem novom savremenom putničkom vozu dali smo ime “BH voz” i očekujemo verifikaciju. Zapravo, to i jeste njegova najvažnija funkcija – da povezuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, brzo, sigurno i efikasno. Riječ je o savremenom, brzom nagibnom vozu koji putnicima pruža izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove. U ime Uprave Željeznica FBiH zahvaljujem se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog dugo očekivanog projekta – radnicima ŽFBiH, kolegama iz Željeznica RS-a kao i Regulatornom odboru Željeznica BiH“, kazao je generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

 

“BH voz” će iz Sarajeva polaziti u 16.28 sati, a dolazak u Doboj biće u 19.35 sati, dok je polazak voza iz Doboja u 03.49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06.53 sati.

 

Cijene karata će ostati iste, a uvećane će biti za cijenu rezervacije.

 

Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj.

 

Kapacitet “BH voza” je 237 sjedišta (200 sjedišta II razreda, 36 sjedišta I razreda i jedno sjedište za invalide).

 

Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banje Luke.

 

Na ovoj relaciji biće omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju u Doboju na “BH voz”, čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekat.

 

Po završetku remonta tzv. “južne pruge”, planirano je uvođenje “BH voza” i na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina, a u ljetnjem periodu i na relaciji Sarajevo-Ploče.

 

“U toku su pregovori sa Hrvatskim željeznicama da se “BH voz” uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb i to stupanjem na snagu novog reda vožnje za 2016/2017. godinu u decembru ove godine, te i ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče. Osim navedenih projekata, u planu je i uspostava željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać za što je potrebno elektrificirati još jedan dio pruge,a potreban iznos za ovu investiciju je 2,3 miliona KM”, rekao je Džafić.

 

Dodao je da su “Željeznice FBiH do sada bile kičma teretnog saobraćaja i razvoja privrede BiH, a uvođenjem “BH voza” Željeznice FBiH žele postati i lider u putničkom saobraćaju.

 

“Konačnom provedbom ovog projekta, deblokirat ćemo željeznički putnički saobraćaj i kreirati ambijent za uspostavu i oživljavanje putničkog saobraćaja na cijelom domaćem, regionalnom i evropskom željezničkom koridoru. Naš cilj je povezati BiH i biti sastavni dio evropskih transportnih tokova”, kaže Džafić.

 

Kako izgleda prva vožnja i ko su bili putnici pogledajte u prilogu BHRT-a.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook