Visoki predstavnik nakon referenduma

Inzko: Rukovodstvo Republike Srpske njene građane vodi u izolaciju

Front26.09.16, 19:18h

Inzko: Rukovodstvo Republike Srpske njene građane vodi u izolaciju
Pozvao je političke aktere na svim stranama da se uzdrže od agresivne retorike i retorike koja vodi daljim podjelama te da se posvete procesu pridruživanja

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je danas da je ohrabren činjenicom da je prevladao mir te da je 25. septembra, dan kada je održan referendum u Republici Srpskoj o Danu tog bh. entiteta, prošao bez incidenata.



Međutim, izrazio je razočarenje što se rukovodstvo Republike Srpske, umjesto da se fokusira na otvaranje radnih mjesta, poboljšanje usluga i borbu protiv korupcije, opredijelilo da krši vladavinu prava i vodi Republiku Srpsku i njene građane dalje od reformi, a prema izolaciji.



Podvukao je da ovaj referendum nema zakonske osnove budući da se njime direktno krši odluka Ustavnog suda BiH, te stoga on predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegovih odluke, ustavnog okvira zemlje i vladavinu prava u BiH.



Istaknuo je i da je referendum održan u jednom dijelu zemlje, ali građani i njihovi lideri i dalje su suočeni s istim osnovnim pitanjem - kako poboljšati život građana.



Podsjetio je da je Evropska unija ponudila BiH šansu da zajedničkim naporima krene za svojim susjedima putem ka većoj stabilnosti i prosperitetu te Inzko smatra da upravo to treba biti u fokusu.



Pozvao je političke aktere na svim stranama da se uzdrže od agresivne retorike i retorike koja vodi daljim podjelama te da se posvete procesu pridruživanja.



Visoki predstavnik Valentin Inzko istaknuo je i da vlasti RS-a moraju provesti odluku Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine što je prije moguće i to tako što će uskladiti Zakon o praznicima RS s odlukom Ustavnog suda.



Međunarodna zajednica zadržava instrumente za osiguranje provedbe Mirovnog sporazuma, a u predstojećem periodu, najavljeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH, Inzko će obaviti konsultacije sa širom međunarodnom zajednicom o koracima koji slijede te će o ovom pitanju izvijestit i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook