Oglasio se glavni tužilac

Salihović tvrdi: Razlog za prijavu je to što sam otvorio istragu protiv Milorada Dodika!

Hronika26.09.16, 18:40h

Salihović tvrdi: Razlog za prijavu je to što sam otvorio istragu protiv Milorada Dodika!
Glavni tužitelj Salihović negira da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz RS-a

 

Povodom podnošenja disciplinske tužbe protiv njega od strane Ureda disciplinskog tužioca (UDT), glavni tužitelj Goran Salihović oglasio se saopćenjem za javnost.


 
- Odbacujem sve te navode i ništa iz te prijave nije tačno, sve to je montirano. Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Milorada Dodika i što je prvi put u povijesti dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH, stoji u saopćenju.

 

- On je jučer jasno rekao da stoji iza referenduma. Prije toga nije moglo, predmet je otvoren prije 20 dana i mi to radimo - pojašnjava Salihović.

 

Glavni tužitelj Salihović negira da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz RS-a.

 

 "Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke u srijedu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD do Srbije. Čekamo da odgovori dođu, da bismo nastavili raditi.


 
Nikad ništa nije zatvoreno. Što se tiče ostalih predmeta, kao što je "Špirić" (Špirićeva kupovina stana u Beču, op.a.) i "Zlato" (optužbe da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata, op.a.) to su potpuno netačne stvari", kaže Salihović.


 
Glavni tužitelj napominje da je jedini razlog za zahtjev za njegovom suspenzijom poziv za saslušanje Milorada Dodika.


 
Također, glavni tužitelj ističe da je siguran u ispravnost svojih odluka I da se ne boji ni jednog postupka pri UDT,  jer će biti utvrđeno da je postupano u skladu sa zakonom.


 
- Ističemo da se Tužiteljstvo BiH nalazi se pod veliki političkim pritiscima, koji predstavljaju zloupotrebu određnih pojedinaca unutar institucija u političke svrhe, te da će vise detalja o tome glavni tužitelj objelodaniti u narednom periodu, nakon čega će građanima biti jasno o kakvim se  političkim I institucionalnim zloupotrebama radi u pokušaju udara na glavnog tužitelja, stoji u saopćenju


 
U prilog tvrdnjama da se radi o konstrukcijama i zloupotrebama ide i činjenica da se zahtjeva tajnost postupka.


 
O svemu navedenom vise informacija glavni tužitelj će objelodaniti uskoro, zaključuje se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook