Nutricionistička moda

Osjećate se bolje bez glutena? Imamo vijesti za vas

Lifestyle26.09.16, 18:04h

Osjećate se bolje bez glutena? Imamo vijesti za vas
Studije su pokazale da je ljudima izuzetno teško da se prisjete šta su i kad jeli, kao i razabrati što je zdravo a što nije

 

Kako sve više i više ljudi izbacuje gluten iz prehrane, možda se pitate ima li kakve istine u toj najnovijoj nutricionističkoj modi. Postoji li stvarno osjetljivost na gluten i je li ona sve češća? Odgovor je ne.

 

Tek jedan posto ljudi doista ima celijakiju – redak genetski poremećaj zbog kojeg su doista netolerantni na gluten – no nije zabeležen njihov porast. Drugim rečima, od sto ljudi, tek jedan možda ima celijakiju. Osim toga, u studiji objavljenoj prošlog meseca, rečeno je da je postotak ljudi s ovim poremećajem nepromenjen od 2009. godine.

 

A što se tiče svih onih koji nemaju celijakiju ali kažu da su „osjetljivi" na gluten, studija iz 2013. sa Univerziteta Monaš takođe kaže da ni to po svoj prilici nije istina.

 

Što se zapravo događa kad ljudi prestanu jesti gluten?

 

Alan Levinovic, profesor na Univerzitetu Džejms Medison koji je proučavao vezu između religije i hrane i autor knjige Glutenska laž, kaže da se zapravo radi o mešavini psihologije i promene u ponašanju.

 

U knjizi Levinovic razgovara s gastroenterologom Piterom Gibsonom, koautorom studije koja tvrdi da je osjetljivost na gluten najverovatnije laž.

 

Gibson kaže da je pravi razlog zašto se ljudi osjećaju bolje nakon što iz prehrane izbace gluten naprosto ta što su promenili način ishrane.

 

„Ti su ljudi odlučili iz prehrane izbaciti brzu hranu i jesti zdravije. Pročitali su nešto o ishrani bez glutena i pojačali unos voća i povrća i generalno se počeli bolje hraniti.“

 

Drugim rečima, iako se može činiti da vam je odustanak od glutena pomogao da smršavite, možda se radi o kombinaciji više drugih stvari.

 

„Lako je okriviti gluten, no možda se samo radi o tome da ste počeli birati kvalitetnije namirnice. Međutim, ovakvo objašnjenje ljudi teško prihvataju i vrlo nerado propituju svoju dijagnozu koju su sami sebi postavili. Niko ne želi priznati da je njegova zaluđenost bezgluteinskom prehranom čisto psihološke prirode“, kaže Levinovic.

 

Osim toga, povezivanje prehrane s fizičkim simptomima je izuzetno teško. Studije su pokazale da je ljudima izuzetno teško da se prisjete šta su i kad jeli, kao i razabrati što je zdravo a što nije.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook