bih zemlja domaćin

U Sarajevu na konferenciji IAPTC-a 200 sudionika iz 56 zemalja

Hronika26.09.16, 12:26h

U Sarajevu na  konferenciji IAPTC-a 200 sudionika iz 56 zemalja
Konferencija, koja se održava od 26. do 29. septembra, okupila je u glavnom gradu BiH više od 200 sudionika iz 56 zemalja i 131 organizacije i institucija međunarodnog karaktera

 

Bosna i Hercegovina je domaćin 22. godišnje konferencije Međunarodne asocijacije centara za obuku za operacije podrške miru (Inernational Association of Peacekeeping Training Centers-IAPTC), koja je počela jutros u Sarajevu pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) i Oružanih snaga BiH (OSBiH).



Konferencija, koja se održava od 26. do 29. septembra, okupila je u glavnom gradu BiH više od 200 sudionika iz 56 zemalja i 131 organizacije i institucija međunarodnog karaktera.

 

Cilj ovog skupa, kako je istaknuo predsjedavajući Komiteta IAPTC-a generalpukovnik Glaucio Lucas Alves, jeste usaglašavanje napora na očuvanju  mira u svijetu te razmatranje elemenata značajnih za budućnost mirovnim misija, uključujući obuku i edukaciju, kao i nove izazove i inovacije.



- U novije vrijeme postoji potreba za više integriranim pristupom, tako da ćemo nastojati da u mirovne misije uključujemo što više predstavnika civilnih struktura, policije i vojske - kazao je general Alves u izjavi za medije, datoj nakon otvaranja četverodnevne konferencije IAPTC-a.



Podsjetio je da prošlogodišnja IAPTC-konferencija održana u Brazilu, te pohvalio izuzetan angažman MOBiH-a i OSBiH, odnosno Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC) na uspješnoj organizaciji ovogodišnje konferencije, navodeći da se radi o izuzetno složenom poslu koji iziskuje mnogo logistike i administrativnih priprema.



Na značaj organiziranja ove konferencije ukazala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je BiH domaćin tom međunarodnom skupu, te ističući značaj koji u tom pogledu ima PSOTC.



Naglasila je da se radi o Centru za obuku za mirovne operacije OSBiH čiji je kvalitet potvrđen s više certifikata UN-a, ali i NATO-a, "tako da je BiH postala ne samo zemlja koja sudjeluje u mirovnim misijama nego i koja aktivno sudjeluje u pripremi pripadnika vlastitih OS, policijskih i državnih službenika, kao i u pripremi za mirovne misije pripadnika OS i policijskih službenika iz drugih zemalja-članica NATO-a i onih koje to nisu".



Održavanje IAPTC-konferencije u BiH pozdravio je doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić, istaknuvši da Ministarstvo sigurnosti BiH predano radi na ispunjavanju uvjeta neophodnih za slanje i sudjelovanje u mirovnim misijama, te da je BiH, u međuvremenu, postala zemlja koja je snažno angažirana na očuvanju mira u svijetu.



Po njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH je dosada uputilo  258 policijskih službenika u različite mirovne misije pod okriljem UN-a, te je trenutno oko 30 policijskih službenika iz BiH angažiranih u tim misijama, a u toku su razgovori o uključivanju dodatnog broja bh. policajaca.           



Komandant Centra za obuku za mirovne operacije OSBiH brigadir Jasmin Čajić, koji je ujedno i predsjedavajući Sekretarijata za organizaciju IAPTC-konferencije, kazao je da se ovaj značajni međunarodni događaj održava pod motom "BiH od zemlje konzumenta međunarodne sigurnosti do zemlje 'izvoznika' pomoći u svijetu".



Dodao je da je tema konferencije "Poboljšanje i budućnost obuke za mirovne operacije - Izazovi, naučene lekcije i inovacije", potcrtavajući da će BiH posljednjeg dana ovog skupa i zvanično preuzeti predsjedavanje Izvršnim komitetom IAPTC-a do naredne konferencije u Egiptu.



Kako je u najavi ovog skupa rečeno,  IAPTC-konferencija prilika je da se na najbolji način afirmira sveukupni doprinos Bosne i Hercegovine izgradnji i očuvanju mira u svijetu.



U njenoj pripremi sudjelovale su gotovo sve institucije BiH, a u Organizacionom odboru ovog skupa, osim predstavnika MOBiH-a i OSBiH, participiraju i predstavnici ministarstava vanjskih poslova i sigurnosti, te Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Službe za zajedničke poslove Parlamentarne skupštine BiH i druge službe i agencije.



Inicijativu za uspostavu IAPTC-a pokrenuo je kanadski "Pirson", središte za mirovne operacije 1995. godine, a PSOTC je član te međunarodne asocijacije od 2012. godine.



(FENA/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook