IZLAZNOST VEĆA OD 50 POSTO

Okončan referendum u RS-u, Dodik se ne boji sankcija

Hronika25.09.16, 19:34h

Okončan referendum u RS-u, Dodik se ne boji sankcija
Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan tvrdi da se već može reći da je referendum punovažan, budući da je do 17 sati izlaznost građana bila veća od 50 posto od ukupno registrovanih u birački spisak

 

 

U Republici Srpskoj (RS) večeras su zatvorena glasačka mjesta na referendumu o 9. januaru kao danu tog bh. entiteta, koji je osporio kao neustavan Ustavni sud BiH.

 

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan tvrdi da se već može reći da je referendum punovažan, budući da je do 17 sati izlaznost građana bila veća od 50 posto od ukupno registrovanih u birački spisak, koji je utvrdila ova komisija.

 

Zakonom je predviđeno da će referendum biti punovažan ako se izjasni natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak.

 

Međutim, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je ranije rekao da niko ne osporava pravo RS-u da obilježava svoj dan, ali da se istovremeno, odluka Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine, mora provesti, dok je referendum neprihvatljiv i nema ustavnu i pravnu snagu.

 

Bošnjački zvaničnici su protiv referenduma, jer smatraju da je antidejtonski i antiustvan čin.

 

Protiv referenduma su i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Evropska unija, te susjedne zemlje Hrvatska i Srbija.

 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da se ne boji eventualnih sankcija.

 

Na pitanje novinara šta će reći tužiocima, ukoliko protiv njega bude podnesena krivična prijava, jer je Ustavni sud BiH zabranio održavanje referenduma, Dodik je naveo da će njegov odgovor biti "pobjeda na referendumu". 

 

-Ako neko hoće nekoga da hapsi, neka hapsi cijeli referendum i mene neka privodi - ustvrdio je Dodik. 

 

Srpski zvaničnici u RS-u najavili su da će uskoro u parlamentranu skupštinu uputiti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske, s ciljem provođenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS-a.

 

Po ranijim najavama, 9. januar kao Dan RS-a ne bi bio obavezan za praznovanje Bošnjacima, koji su protiv obilježavanja tog datuma.

 

(FENA/ad/Foto:Fena)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook