UKLANJAJU SE UOČENI NEDOSTACI

Ukida se 'Dobrodošli u RS': Uskoro će na svim graničnim prelazima biti zastava i obilježja države BiH

Hronika25.09.16, 16:56h

Ukida se 'Dobrodošli u RS': Uskoro će na svim graničnim prelazima biti zastava i obilježja države BiH
Kako je potvrdio načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH Ratko Kovačević, kada je riječ o državnim obilježjima na graničnim prijelazima, na njima moraju stajati sva obilježja države BiH

 

 


Uskoro će na svim graničnim prijalazima biti zastava i obilježja države BiH, što dosada nije bio slučaj. Kada, na primjer, iz Crne Gore preko graničnog prijelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH dočekuje vas velika tabla sa ćiriličnim natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku" i engleskim "Welcome to Repuplic of Srpska", a nigdje nema nikakvog obilejžja za BiH.


No, uskoro će i to biti promijenjeno.


Kako je potvrdio načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH Ratko Kovačević, kada je riječ o državnim obilježjima na graničnim prijelazima, na njima moraju stajati sva obilježja države BiH.


Ovo je potvrdila i glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković koja je kazala da je Vijeće ministara BiH u martu 2016. zadužilo sve bh. institucije da poduzmu mjere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prijelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.


- Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica - kazala je Dujković.


Naglašava da na graničnom prijelazu ne može stajati samo tabla s nazivom nekog od bh. entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava Bosne i Hercegovine.


Bosna i Hercegovina ima 83 granična prijelaza od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj. U međunarodne granične prijelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH - Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka.

 

(Fena/Avaz/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook