PREDSJEDNIK KOMISIJE POJASNIO

Nove činjenice o incidentu u Kuli kod Gacka: Bošnjaci nisu blokirali referendumsko mjesto, nego...

Hronika25.09.16, 10:35h

Nove činjenice o incidentu u Kuli kod Gacka: Bošnjaci nisu blokirali referendumsko mjesto, nego...
U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo, a Karan kaže da ti građani nisu pravili nikakav problem, već su u to mjesto jutros došli pojedinci iz nekih drugih mjesta

 

 

U Mjesnoj zajednici Kula kod Gacka zabilježen je incident. Manja grupa mještana blokirala je referendumsko mjesto, a na licu mjesta je izašla policija. U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo, javlja RTRS.


266 mjesta za izjašnjavanje na području Banjaluke otvorena su na vrijeme osim u naselju Obilićevo čije otvaranje je kasnilo zbog nepredviđenih okolnosti.


Referendumska mjesta otvorena su u Trebinju, Bileći i Berkovićima. Od 7 časova građani se izjašnjavaju i na području Doboja, Teslića, Stanara, Šamca.


Otvoreno je i referendumsko mjesto u Ločarima za sve građane Brčkog, jer u tom gradu nije postignut sporazum za održavanje referenduma. Osim u Lončarima, Brčaci se mogu izjasniti u Donjem Žabaru, Bijeljini i Donjoj Bukovici.


Građani su radi utvrđivanja identiteta, dužni da kod sebe imaju jedan od važećih identifikacionih dokumenata. U Bijeljini je referendumsko izjašnjavanje počelo na vrijeme na svih 143 glasačkih mjesta. Takođe, i u šest opština na području Istočnog Sarajeva, javlja RTRS, prenose Nezavisne novine.

 

Karan: U Kuli nisu tamošnji Bošnjaci pravili problem, već pojedinci sa strane

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS-u Siniša Karan izjavio je danas da su glasačko mjesto u Kuli kod Gacka "iz djelimično tehničko-sigurnosnih razloga izmjestili“, ali da je situacija pod kontrolom i nema sigurnosnih problema.

 

Izmještanje glasačkog mjesta je urađeno kako se ne bi remetio glasački proces.

 

U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo, a Karan kaže da ti građani nisu pravili nikakav problem, već su u to mjesto jutros došli pojedinci iz nekih drugih mjesta.

 

-Radi se o jednom manjem glasačkom mjestu na kojem pravo glasa imaju 102 glasača. Tamošnji mještani svih proteklih dana u razgovorima s Općinskom komisijom nisu napravili nikakav problem. Nekoliko osoba koje žive van te teritorije su došli i napravili sigurnosni problem glasačkom odboru, fizički blokirali glasačko mjesto i policija je morala reagovati. S ciljem daljeg nesmetanog odvijanja glasanja smo sugerisali da se to glasačko mjesto pripoji sljedećem biračkom mjestu – rekao je Karan u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

On kaže da je sigurnosna situacija na najvećem nivou i danas na dan referenduma u RS-u te da MUPRS-a obavlja sve potrebne sigurnosne mjere.

 

Bošnjački zvaničnici poštuju odluku Ustavnog suda BiH kojom je zabranjen referendum u RS-u o danu tog bh. entiteta koji je osporen kao neustavan.

 

(FENA)

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook