foto/ teatarsko bugojno

'Odisej - san o povratku' pobjednik 22. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH

Kultura23.09.16, 20:52h

'Odisej - san o povratku' pobjednik  22. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH
Predstavu je režirala Biserka Kolevska, a glumački ansambl čine: Duško Mazalica, Ana Anđelić, Đurđa Babić, Zorana Šuman, Đorđe Janković, Aleksandar Blanić, Saša Terzić

 


Nagradu za najbolju predstavu u cjelini je dobila predstava „ODISEJ – SAN O POVRATKU“.

 

Predstavu je režirala Biserka Kolevska, a glumački ansambl čine: Duško Mazalica, Ana Anđelić, Đurđa Babić, Zorana Šuman, Đorđe Janković, Aleksandar Blanić, Saša Terzić.

 

“Odisej - San o povratku”, predstava je o jednom od najljepši mitova Grčke. Odisej je neustrašivi junak koji nakon pobjede u Troji, sanja svoj san o povratku, a u kom predviđa mnoga iskušenja koja će mu se stvarno na njegovom morskom puti i dogoditi.

 

Predstava Dječijeg pozorišta Republika Srpske "Odisej - san o povratku" osvojila je gran pri za najbolju predstavu na 18. Međunarodnom lutkarskom festivalu "Zlatna iskra" u Kragujevcu.

 

bugojno-lutke


Predstava je u martu ove godine otvorila i jednu od najveći lutkarskih smotri u svijetu – 10. Lutkarske dane u Izmiru u Turskoj.


Nagrade su došle u godini kada Dječije pozorište Republike Srpske obilježava jubilarnu 60. profesionalnu pozorišnu sezonu, podsjećaju iz pozorišta.


Odisej zasluženo odlazi u novu pustolovinu sa još jednom vrijednom nagradom, kao pobjednik 22. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH.


Susrete je zatvorila mjuzikl „Kralj lav“, Muzički atelje BiH-Muzičko-obrazovni sistem Basics škola/pozorište mladih Sarajevo, u režiji Đorđe Jovančić i Staša Dukić. 


Stručni žiri ovogodišnjeg susreta u sastavu prof. dr. Luka Kecman, dramaturginja Nejra Babić i dr. Art. Hrvoje Seršić dodjeljuju i sljedeće nagrade:


Nagrada za najboljeg glumca Duško Mazalica za lik Odiseja, Dječije pozorište Republike Srpske.


Nagrada za najbolju glumicu Nermina Denjo za ulogu Bel u predstavi „Ljepotica i zvijer“, Pozorište lutaka Mostar.


Nagrada za najbolju režiju Biserka Kolevska u predstavi „Odisej-San o povratku“, Dječije pozorište Republike Srpske.


Nagrada za najbolji tekst Ljubica Ostojić, za tekst „Mala sirena“, Studio lutkarstva Sarajevo.


Nagrada za najbolju kreaciju lutaka Stefka Kjuvlieva za kreaciju lutaka u predstavi „Ljepotica i zvijer“, Pozorište lutaka Mostar.


Specijalno priznanje Saši Šumanu za svjetlosno oblikovanje predstave Odisej, Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

 

bugojno-lutke3


Ekipa koja vrhunski i profesionalno obavlja ovaj posao iz godine u godinu, već nakon završetka ovog festivala, napravit će malu pauzu i onda opet nastaviti kreirati festival za sljedeću godinu.

 

 Iza ovog projekta stoje mladi i ambiciozni studenti, učenici, djeca, kao i stalna ekipa, koja se trudi da svake godine u Bugojno stignu lutkarske predstave.

 

Vidimo se iduće godine.


Lutkama želimo sretan put!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook