traže uzdržanost

Kolegij SDA poziva bošnjačke povratnike u RS-u da se ne odazivaju na referendum

Front23.09.16, 18:34h

Kolegij SDA poziva bošnjačke povratnike u RS-u da se ne odazivaju na referendum
- U proteklom periodu BiH je ostvarila značajne napretke na ekonomskom planu. Svi ekonomski pokazatelji su pozitivni. Raste BDP, industrijska proizvodnja, zaposlenost itd - navodi Kolegij SDA

 

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) pozdravio je napredak koji je Bosna i Hercegovina napravila na svom evropskom i NATO putu. Nakon niza godina zastoja, aplikacija BiH za članstvo u Evropskoj uniji je ocijenjena kredibilnom, tako da se očekuje da BiH u što skorije vrijeme dobije kandidatski status, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.  

 

Ističe se da su se nakon usvajanja Pregleda odbrane i presude Suda BiH u vezi s knjiženjem vojne imovine u Han Pijesku, stekli uvjeti da se deblokira NATO put BiH, te da se krene s aktiviranjem MAP-a.

 

- U proteklom periodu BiH je ostvarila značajne napretke na ekonomskom planu. Svi ekonomski pokazatelji su pozitivni. Raste BDP, industrijska proizvodnja, zaposlenost itd - navodi Kolegij SDA.

 

Upućen je poziv svim bh. političkim snagama da svu svoju pažnju usmjere na napredak BiH na evropskom i NATO putu, kao i još uspješnije ekonomsko-socijalne reforme. 

 

- To je jedini put kojim BiH treba da ide i koji je u interesu svih njenih naroda i građana - smatra Kolegij SDA. 

 

- Nažalost, u ovom trenutku u BiH postoje političke snage oličene u vladajućoj garnituri u entitetu RS koje insistiranjem na referendumu zakazanom za 25. septembar vode BiH u smjeru destabilizacije. Nakon što je Ustavni sud BiH naložio obustavljanje svih aktivnosti na provođenju referenduma, potpuno je jasno da svako ko poduzme radnju suprotnu nalogu Suda čini teško krivično djelo za koje će morati odgovarati. Osim toga, suprotstavljanje nalogu Ustavnog suda BiH predstavlja početak urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma s nesagledivim negativnim posljedicama - upozorava Kolegij SDA. 

 

Zbog toga, poziva još jedanput vlasti u RS-u da odustanu od referenduma, jer je "to najbolje za građane BiH, ali i za vinovnike referenduma".    

 

Kolegij SDA poziva bošnjačke povratnike u RS-u da ostanu uzdržani i da se ne odazivaju na poziv na referendum.

 

- Opominjemo vlasti RS-a da su obavezni pružiti sigurnost svakom građaninu tog entiteta i da će snositi odgovornost u slučaju bilo kakvog incidenta. Zahtijevamo od državnih institucija i institucija međunarodne zajednice da, u okviru svojih ingerencija, osiguraju stabilnost u cijeloj BiH i sigurnost svakog građanina - stav je Kolegij SDA.  

 

Kolegij SDA pozdravio je diplomatske aktivnosti Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića poduzete tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, kao i aktivnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Briselu u svrhu bržeg integrisanja BiH  u EU. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook