SUMNJA NA ZLOUPOTREBU

Bura oko masovne prodaje grunta: Policija pokrenula istragu protiv notara u BiH zbog kupovine nekretnina za Arape!

Hronika23.09.16, 10:43h

Bura oko masovne prodaje grunta: Policija pokrenula istragu protiv notara u BiH zbog kupovine nekretnina za Arape!
Istražuje se i činjenica da nisu uplaćeni porezi na oko stotinjak ugovora, a s fizičkim osobama, konkretno osobama arapskog porijekla o kupnji nekretnina. Iz tog razloga Porezna uprava FBiH “češlja” tzv. fantomske tvrtke koje su osnovane samo kako bi se kupile nekretnine, ali nikada nisu uplatile ni marke poreza, piše Večernji.ba

 

Izvor: Večernji.ba/Autor: Zlatko Tulić

 

Ekspresni rast novoosnovanih tvrtki s minimalnim kapitalom zaintrigirao je i istražna tijela u BiH, koja su provela akciju utvrđivanja legalnosti kupnje zemljišta u BiH, te pokušala otkriti eventualnu utaju poreza i pranje novca, piše Večernji.ba.


Federalna uprava policije je Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu podnijela izvješća o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju protiv više javnih bilježnika iz BiH za kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja. Prema informacijama iz FUP-a, tu nije kraj u ovom predmetu i nastavit će se istražne radnje.


Nove agencije za nekretnine


Potvrđeno je kako se pod nadzorom Županijskoga tužiteljstva u Sarajevu provodi istraga protiv nekoliko javnih bilježnika koje se sumnjiči za zloupotrebu. Javni bilježnici se sumnjiče za sastavljanje ugovora o kupnji nekretnina između državljana afroazijskog podrijetla i državljana BiH. U ovoj godini deseci agencija za nekretnine, čiji su vlasnici iz arapskih zemalja, osnovani su u BiH, uglavnom u Sarajevu.


O tome svjedoče i službeni podaci koji se mogu naći u Službenim novinama FBiH, a riječ je o nekoliko odluka Općinskog suda u Sarajevu kojima se osnivaju agencije za nekretnine čiji su vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta ili Saudijske Arabije, a čiji je početni kapital u osnovi 1000 do 2000 KM.


Sve ovo zabrinulo je državne institucije koje su provele akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupnje zemljišta u BiH, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupnje i pranje novca. Ova informacija potvrđena je jučer za televiziju N1. Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je tvrtki registrirano u BiH i na terenu provjeriti koliko je fiktivnih tvrtki. Istražuje se i činjenica da nisu uplaćeni porezi na oko stotinjak ugovora, a s fizičkim osobama, konkretno osobama arapskog podrijetla o kupnji nekretnina. Iz tog razloga Porezna uprava FBiH “češlja” tzv. fantomske tvrtke koje su osnovane samo kako bi se kupile nekretnine, ali nikada nisu uplatile ni marke poreza.


Gotovina za zemljište


Prema potvrđenim podacima, akcijom je bilo obuhvaćeno 108 tvrtki u BiH čiji su vlasnici stranci. Od tog broja, 71 tvrtka je u vlasništvu državljana Kuvajta, 13 Libije, 12 UAE, 10 Sirije i dva iz Katara.


Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, nedavno je kazao kako je otkriveno dosta fiktivnih tvrtki, a da čak osobe nisu uopće ni ušle u BiH i nemaju boravak. Oni su ovlastili državljane BiH koji mogu uime njihove tvrtke kupovati nekretnine u BiH.


U cijeli slučaj uključeni su i SIPA, Porezna uprava i OSA. Za sada se ne spominje prodaja zemljišta uz posredovanje pojedinih načelnika općina, a prema informacijama, bilo je i takvih slučajeva, posebice na teritoriju općine Ilidža, gdje je pojedinim vlasnicima zemljište isplaćeno gotovinom.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook