Djevojka umalo umrla od ozljeda

Stravično silovanje u Splitu još uvijek misterija: Vještake muči novi problem...

Hronika23.09.16, 08:40h

Stravično silovanje u Splitu još uvijek misterija: Vještake muči novi problem...
R.Š. i njegov tadašnji prijatelj optuženi su za obljubu bez pristanka i pokušaj ubistva

 

Nastavljeno je suđenje 23-godišnjem R.Š. optuženom za stravično silovanje djevojke u Podstrani. Slučaj je to koji je šokirao Hrvatsku i za koji je suđenje poprilično komplicirano.


Proces je nastavljen saslušanjem troje sudskih vještaka psihijatara nakon pauze od pet mjeseci, javlja Slobodna Dalmacija.

 

Zločin se dogodio krajem 2012. godine u privatnoj kući u Podstrani. Za vrijeme tuluma žestoko pojačanog alkoholom R.Š. je silovao svoju vršnjakinju, koja je tokom napastovanja zadobila po život opasne ozljede.

 

Treći, kontrolni nalaz i mišljenje o psihičkom stanju žrtve tog poslijepodneva izradila je dr. Esta Sušić, a osim nje na Županijskom sudu u Splitu svjedočili su dr. Jasminka Šarić i dr. Ivan Urlić. Nisu se u potpunosti usuglasili oko mišljenja pa je rasprava odgođena na neodređeno vrijeme tokom kojeg će sudsko vijeće odlučiti o tome kako će se postupak nastaviti, javlja Slobodna Dalmacija.

 

Dr. Sušić smatra kako je žrtva bila neubrojiva, dok ostalo dvoje vještaka vjeruje kako je bila smanjeno ubrojiva. Suglasnost psihijatara o stanju žrtve bitna je za sudsko vijeće jer je okosnica optužnice u tome je li djevojka dala pristanak za intimni donos R.Š.-u ili nije.

 

U aprilu su se neuropsihijatri dr. Jasminka Šarić i dr. Ivan Urlić ustanovili da je djevojka pristala na spolni odnos sve do trenutka gubitka svijesti. Složili su se da je bila smanjeno ubrojiva, ali je mogla vladati voljom i postupcima te donositi odluke.


Tužiteljica je tad tražila novo vještačenje žrtve, smatrala je kako su vještaci bili kontradiktorni sa svojim pisanim nalazima. Sudsko vijeće je tada prihvatilo zahtjev te je spis dodijeljen dr. Esti Sušić. Ona je u svom mišljenju kazala kako je djevojka bila neubrojiva, što znači da nije bila u stanju dati pristanak za spolni odnos.

 

Prvo ju je vještačila psihijatrica dr. Šarić koja je s velikom sigurnošću ustvrdila kako je djevojka imala između 1.5 i 2.8 promila alkohola u krvi. U izvješću je također navela kako se u ovom slučaju radilo o privremenoj duševnoj poremećenosti zbog akutne intoksikacije. Zbog toga, smatra Šarić, žrtva nije bila sposobna za otpor.


Naime, temeljni problem kod psihijatrijskog vještačenja u ovom slučaju jest to što se žrtva ne sjeća ničega što se dogodilo tog dana te činjenica da je cijelo društvo bilo alkoholizirano. Djevojka je, prema izjavama svjedoka, u kući pila štok, crno vino i medicu. Kada je odvedena u bolnicu i operirana, nije joj se mjerio postotak alkohola u krvi jer je glavna briga bila spasiti joj život.


Drugo vještačenje žrtve proveo je dr. Urlić koji je u svom mišljenju naveo kako je progresijom alkoholiziranosti naglo gubila mogućnost upravljanja voljom i postupcima sve do potpune nemogućnosti pružanja otpora. On je također ustvrdio kako je nagla intoksikacija većom količinom alkohola dovela do anamnestičkog sindroma.

 

U nastavku suđenja očekuje se iznošenje odbrane, završne riječi te presuda, ukoliko se ne procijeni da je potreno izvesti još koji dokaz.


R.Š. i njegov tadašnji prijatelj optuženi su za obljubu bez pristanka i pokušaj ubistva.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook