noćna mora svake žene

Evo kako da znate da li ste dobili vaginalne gljivice i kako da ih se riješite

ŽENA iN19.09.16, 15:47h

Evo kako da znate da li ste dobili vaginalne gljivice i kako da ih se riješite
Kandidijazu mogu da dobiju i žene koje nemaju spolne odnose, čak i one koje ih nisu nikada imale

 

Gljivične infekcije su noćna mora za svaku ženu. Zato je važno da dobro upoznate neprijatelja, kako biste ga uspješno pobijedili.


Vaginalna gljivična oboljenja su sve češća pojava. Najviše zabilježenih slučajeva se odnosi na kandidijazu. Vrijeme je da se bolje upoznate sa njom. 

 

Kandidijazu mogu da dobiju i žene koje nemaju spolne odnose, čak i one koje ih nisu nikada imale. 

 

Otprilike 75 odsto seksualno aktivnih žena imalo je vaginalnu gljivičnu infekciju bar jednom u životu, a 20 odsto žena se redovno s njom bori. 

 

Pojavljivanju ove bolesti pogoduje više faktora: liječenje antibioticima i kortikosteroidima, šećerna bolest, trudnoća, neodgovarajuća uloga imunog sistema organizma zbog malignih i nekih drugih bolesti. 

 

Tu su takođe gladovanje, hormonalna terapija, nošenje neodgovarajućeg donjeg rublja, a recidivi su, nažalost, jako česti. 

 

Iako kandidijaza nije spolna bolest, može da se prenese spolnim putem. Bez obzira na to što samo 10 do 15 odsto partnera obolijeva od kandidijaze, uvijek je dobro da se istovremeno liječi i partner. 

 

Simptomi su uglavnom jednaki kod svih žena, a to su pojačan sekret, otečenost i crvenilo stidnice i neprijatan miris. Moguća su i odstupanja. 

 

Liječenje se sprovodi antimikoticima, uglavnom lokalno u obliku krema i vaginalnih tableta. 

 

Zbog učestalosti ovog problema danas postoje lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta, ali u slučaju ponavljanja simptoma, kontaktirajte svog ginekologa.

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook