pripremite se i na to

Sedam (ne)očekivanih promjena u tijelu nakon prestanka uzimanja antibebi pilule

ŽENA iN15.09.16, 13:58h

Sedam (ne)očekivanih promjena u tijelu nakon prestanka uzimanja antibebi pilule
Doznajte kojih se to 7 promjena dogodi u ženskom tijelu kada prestanete piti kontracepcijsku pilulu

 

Kontracepcijske pilule, osim sprečavanja neželjene trudnoće, najčešće se uzimaju zbog neredovitih i obilnih menstruacija. Hoće li se one vratiti nakon što pilulu prestanete piti?

 

Doznajte kojih se to 7 promjena dogodi u ženskom tijelu kada prestanete piti kontracepcijsku pilulu- piše Zadovoljna.hr


1.    Bolne menstruacije i grčevi


Bolne menstruacije jedan je od glavnih razloga zbog kojeg žene odluče piti kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove prilikom menstrualnog ciklusa. Budući da pilula svojim sastavnim hormonima utječe na sprječavanje ovulacije, bez nje je moguće osjećati posljedice ovulacije, odnosno neugodne bolove i grčeve.

 

2.    Gubitak kilograma


'Uz neke kontracepcijske pilule žene mogu dobiti na tjelesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tekućine. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu, ne dovode do toga. U slučaju da žena dobije na tjelesnoj težini više od tri kilograma u 6 mjeseci, mijenjamo pilule ili ih ukidamo uz uvjet da su sve ženine navike ostale iste, prehrambene i slično', napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologija. Prestankom uzimanja pilule moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonalnim promjenama.

 

3.    Manje grudi


'Grudi su uvijek ljepše i veće uz kontracepcijski pilule u bilo kojoj kombinaciji', kaže dr. Lučić. To se događa jer jer grudi reagiraju na komponente estrogena i progesterona u pilulama. Nakon prestanka uzimanja pilule, nije neobično ako se grudi vrate na staru veličinu.

 

4.    Obilniji iscjedak 


Budući da pilula sprječava ovulaciju, dolazi i do proizvodnje manje količine vaginalnog iscjetka. Nakon što prestane uzimati pilulu, iscjedak opet može biti obilniji. Ipak, treba uzeti u obzir i izgled samog iscjetka, čija se boja, miris i struktura mogu promijeniti i zbog upalnih procesa. 

 

'Također može doći do pojačanog iscjetka s tragovima sukrvice', dodaje dr. Lučić. 

 

5.    Pojava akni


Neke žene kao razlog uzimanja kontracepcijskih pilula navode i akne. Jedna od nuspojava prestanka njihovog uzimanja može biti i povratak akni zbog hormonalnog poremećaja koji je uglavnom posljedica povećanog nivoa testosterona.

 

6.    Povećana mogućnost trudnoće


'Po prestanku korištenja pilula u prvih šest mjeseci pojačana je mogućnost trudnoće pa se obavezno treba paziti', napominje dr. Lučić.


7.    Neredovite i obilne menstruacije


'Upravo su neredovita i obilna krvarenja te anemija jedan od najčešćih razloga, uz kontracepciju, zašto ženama dajemo pilule. Po prestanku uzimanja pilule ona se opet mogu javiti', zaključuje napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook