FOTO/ SARAJEVO

Širom BiH slavi se Kurban Bajram: Centralna bajramska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Hronika12.09.16, 09:07h

Širom BiH slavi se Kurban Bajram: Centralna bajramska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji
Reis Kavazović je pozvao vjernike da ih Kurban-bajram, baš kako mu i ime govori, podsjeti na iskonsko nastojanje da se približimo Allahovoj milosti, "ali i bratu i sestri kojima smo potrebni"

 

Centralna bajramska svečanost jutros je u povodu obilježavanja jednog od najznačajnijih muslimanskih praznika Kurban-bajrama održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a predvodio ju je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

 

U dvorištu Gazi Husrev-begove džamije tradicionalno se okupio veliki broj vjernika koji su u društvu porodice i prijatelja počeli proslavu Kurban-bajrama.

 

Reis Kavazović je pozvao vjernike da ih Kurban-bajram, baš kako mu i ime govori, podsjeti na iskonsko nastojanje da se približimo Allahovoj milosti, "ali i bratu i sestri kojima smo potrebni".

 

- Smisao kurbana jeste da nas približi jedne drugima, da ojača našu porodicu i društvo u kojem živimo. Tu priliku imamo u danima pred nama i iskoristimo je na pravi način. Tako ćemo naše probleme lakše rješavati i mirnije ići putovima naše sudbine - kazao je on.

 

Berićetne i sretne bajramske dane zaželio je svima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, te pozvao da ovaj praznik provedu s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama.

 

- Neka bajramska radost ispuni naša srca i uđe u naše porodice i domove - poručio je on.

 

Kurban-bajram je praznik ljubavi, solidarnosti i pomoći drugom čovjeku, istakli su danas vjernici nakon bajram-namaza u obnovljenoj banjalučkoj džamiji Ferhadiji. I ovaj praznik, kažu, dočekuju u radosti.

 

- Želim mir i dobro svima – rekao je Banjalučanin Sakib Đuzel.

 

U prepunoj Ferhadiji bilo je i djece, mladih i starijih koji su prisustvovali bajram-namazu, koji je predvodio muftija banjalučki Osman ef. Kozlić apelujući na solidarnost, toleranciju i mir.

 

Raduje, navode vjernici, da ovaj bajram dočekuju u toj obnovljenoj džamiji, koja je zvanično otvorena 7. maja, simbolično na isti datum kada je prije 23 godine, 7. maja 1993. godine, minirana i srušena tokom rata u Bosni i Hercegovini. 

 

Čestitke u povodu Kurban-bajrama reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji banjalučkom Osmanu ef. Kozliću i vjernicima uputili su zvaničnici RS-a.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook