jako ljekovita

Čarobnica s livade: Razlozi da naberete koprivu

Auto & Dom11.09.16, 15:01h

Čarobnica s livade: Razlozi da naberete koprivu
Kopriva je odličan izvor željeza koja smanjuje ove tegobe, ali i vitamina C koji jača imunitet tijela

 

Patite od polenske alergije? Neka istraživanja su pokazala da kopriva ublažava simptome ovog medicinskog stanja. Uz to potiče izbacivanja sluzi iz dišnog sustava te poboljšava rad pluća.


1. Uklanja umor 


Osjećate se umorno i iscrpljeno? Za vaše stanje možda je zaslužan nedostatak željeza, čije se količine smanjuju u organizmu s protokom godina. Kopriva je odličan izvor željeza koja smanjuje ove tegobe, ali i vitamina C koji jača imunitet tijela. 

 

2. Čisti organizam 


Ako u organizmu imate mnogo nakupljenih toksina, kopriva je odlično rješenje jer čisti krv, te potiče rad jetre, odnosno filtriranja otrova iz tijela. Uz to poboljšava probavu, čisti želudac i crijeva. 

 

3. Uz nju se lakše diše 


Patite od polenske alergije? Neka istraživanja su pokazala da kopriva ublažava simptome ovog medicinskog stanja. Uz to potiče izbacivanja sluzi iz dišnog sustava te poboljšava rad pluća.
 
Ubacite je u salatu uz sir i rajčice    (Foto: Stockfood)

 

4. Smanjuje upale mokraćnog sustava 


Kopriva je saveznica ženskog i muškog zdravlja. Potiče pojačano mokrenje te tako izbacuje bakterije iz organizma u slučaju mokraćnih infekcija, a s druge strane poboljšava rad prostate, odnosno usporava benigna povećanja ove muške spolne žlijezde. 

 

5. Liječi kožne bolesti i upale zglobova


Oblozi od čaja od koprive mogu izliječiti neke kožne probleme poput ekcema, ali i smanjiti bol u zglobovima izazvanih artritisom.
 
 

Kada brati koprivu?


Kopriva se bere u proljeće i jesen prije nego što biljka formira sjeme u obaveznim rukavicama jer sadrži mravlju kiselinu koja može izazvati nadraživanje kože, crvenilo, bol i otekline. Imajte na umu da se beru samo listići s vrha biljke.

 

Kako pripremiti koprivu?


Kopriva je iznimno ljekovita namirnica, po okusu vrla slična špinatu, pa može biti odličan dodatak na vašem jelovniku. Mladi izdanci nemaju peckave iglice poput onih starijih, ali se svejedno preporučuje termička obrada prije konzumacije. 

 

(Punkufer.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook