Loše drugo poluvrijeme

Zmajevi pretrpili katastrofalan poraz od Rusije

Sport31.08.16, 19:34h

Zmajevi pretrpili katastrofalan poraz od Rusije
Prednost BiH bila bi veća da su bh. košarkaši bili precizniji sa linije za slobodna bacanja, ali košarkaši BiH su promašaje nadomjestili velikim brojem skokova i zasluženo otišli na odmor s poenom prednosti (35:34) u odnosu na favorita u kvalifikacionoj grupi C

 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je težak poraz od selekcije Rusije u prvom susretu kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2017. godine. Najbolji košarkaši BiH na gostovanju u Permu poraženi su rezultatom 83:54 (19:20, 15:15, 27:10, 22:9).

 

BiH je u ovom meču bila ravnopravan protivnik Rusima u prvom poluvremenu, ali je u drugom poluvremenu uslijedio veliki pad u igri što je rezultiralo teškim porazom.

 

Brzim poenima Halilovića i Nurkića BiH je napravila seriju od 6:0 i najavila dobru partiju. Najbolji bh. košarkaši odlično su odigrali prvih 20 minuta, u kojima su održavali rezultatsku prednost uglavnom zahvaljujući dominaciji bh. visokih igrača pod košem.

 

Prednost BiH bila bi veća da su bh. košarkaši bili precizniji sa linije za slobodna bacanja, ali košarkaši BiH su promašaje nadomjestili velikim brojem skokova i zasluženo otišli na odmor s poenom prednosti (35:34) u odnosu na favorita u kvalifikacionoj grupi C.

 

Međutim, drugo poluvrijeme donijelo je potpuni preokret na terenu. Rusi su zaigrali mnogo agresivniju odbranu i počeli su pogađati vanjske šuteve, što u prvom poluvremenu nije bio slučaj. S druge strane BiH je u trećoj četvrtini doživjela potpuni krah u napadu, te se utakmica veoma brzo okrenula u korist domaćina, a zatim i u potpuni debakl selekcije BiH.

 

U trećem periodu BiH više od šest minuta nije uspjevala postići pogodak, a Rusi su napravili seriju od 14:0 i već se u tim trenucima nazirao pobjednik ovog meča. Treći period utakmice priprao je domaćinu rezultatom 27:10, pobjednik je bio rješen, ali Rusi nisu tu namjeravali stati.

 

Isti scenarij je viđen i u posljednjoj četvrtini u kojoj je BiH nadigrana u svim segmentima igre. Jedino je Nurkić pod košem bio nezaustavljiv, ali ostali bh. reprezentativci nisu pronalazili način da postignu poene. Rusija je posljednji period igre dobila s 22:9 te ostvarila pobjedu kojom je pokazala zašto se radi o izrazitom favoritu u grupi C.

 

U reprezentaciji BiH najefikasniji je bio Jusuf Nurkić s 19 poena i 15 skokova, Milan Milošević je dodao deset poena i šest skokova, a Džanan Musa devet poena i pet skokova.

 

U selekciji Rusije Kulagin je imao 17, Mozgov 14, a Bykov 11 poena.

 

Naredni meč BiH će igrati u subotu, 3. septembra protiv selekcije Švedske, a meč će biti odigran u sarajevskoj ''Skenderiji'' s početkom u 20.15 sati.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook