SARAJEVO

BiH i EUROPOL potpisali Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji

Front31.08.16, 11:02h

BiH i EUROPOL potpisali Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji
Mektić je naveo da su za BiH ključni sigurnosni izazovi nasilni radikalizam i pojave terorizma, organizovani kriminal, te korupcija koja je zahvatila sve pore društvenog života, a Wainwright je rekao da živimo u opasnim vremenima kada je prijetnja od terorizma u Evropi najveća u posljednjih 20 godina

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i direktor Ureda Evropske policije (EUROPOL) Rob Wainwright potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji  Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a.


Mektić je izjavio da taj čin predstavlja najveći korak BiH na putu evropskih integracija kad je sigurnosni sektor u pitanju, jer time bh. sigurnosne agencije postaju dio evropskog sigurnosnog sistema.


Dodao je da je zadovoljan što će BiH moći davati svoj doprinos ukupnoj evropskoj sigurnosti, te će saradnjom s EUROPOL-om dobiti nove alate i mehanizme u borbi protiv svih sigurnosnih izazova.


Mektić je naveo da su za BiH ključni sigurnosni izazovi nasilni radikalizam i pojave terorizma, organizovani kriminal, te korupcija koja je zahvatila sve pore društvenog života.


Wainwright je rekao da živimo u opasnim vremenima kada je prijetnja od terorizma u Evropi najveća u posljednjih 20 godina, s migrantskom krizom bez presedana, te novim oblicima organizovanog i cyber kriminala, zbog čega je potpisani sporazum posebno važan.


Istakao je da EUROPOL čini zajednica od više od 700 sigurnosnih agencija iz više od 40 zemalja, i da će uključivanje bh. sigurnosnih agencija, s njihovim jedinstvenim znanjem u borbi protiv kriminala i terorizma, ojačati napore EUROPOL-a širom Evrope.


Wainwright je kazao da će sada svi resursi EUROPOL-a biti dostupni Bosni i Hercegovini u njenim naporima da poboljša sigurnosnu situaciju i da se bori protiv terorizma i kriminala.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook