SVIJET ZABRINUT ZBOG TENZIJA NA BALKANU

Glas Amerike: Sve je moguće pa i referendum, ali ono što je bitnije je da li će EU stati sa proširenjem?

Front31.08.16, 08:57h

Glas Amerike: Sve je moguće pa i referendum, ali ono što je bitnije je da li će EU stati sa proširenjem?
Poslije Brexita i holandskog referenduma o ukrajinskom sporazumu o pridruživanjU postoje velike sumnje sada vezane za proces proširenja EU. Da li će uopšte biti novih članica unije?

 

Posljednjih mjeseci su pooštreni odnosi bivših jugoslovenskih republika, učestale su oštre riječi među političarima, a na terenu se ponovo dešavaju incidenti, zbog čega postoji prijetnja da se naruše odnosi koji su donekle stabilizovani od sredine 2000-tih godina, navodi danas Glas Amerike.

 

Između Beograda i Zagreba se nastavljaju optužbe u koje još uvijek pominju četnike i ustaše, a Republika Srpska je na klizavom terenu zbog osjetljivosti referenduma zakazanog za septembar o Danu RS.

 

Timothy Ash, šef analitičko - strategijskog tima za Centralnu, Istočnu Evropu, Bliski Istok i Afriku u kompaniji Nomura International u Londonu, smatra da će se situacija smiriti kada prođu izbori i zemlje regiona vrate fokus na pristupanja Evropskoj uniji.

 

- Postoji samo jedan problem, poslije Brexita i holandskog referenduma o ukrajinskom sporazumu o pridruživanju. Mislim da postoje velike sumnje sada vezane za proces proširenja EU. Da li će biti novih članica unije? U prošloj deceniji zemlje na Balkanu, kao što su Srbija i Hrvatska su sebe ustoličile na putu priključenja, sa dobrom perspektivom da postanu članice. Ako više ne postoji mogućnost da Bosna, Srbija, Makedonija postanu članice zašto bi ove zemlje odustale od svojih nacionalnih interesa, suvereniteta za viši cilj,"

 

Prokomentarisao je i najavljeni referendum u BiH.

 

Šef analitike iz Londona na pitanje da li misli da će do referenduma zaista doći kaže da je "sve moguće."

 

"Srbija će imati važnu ulogu u ovoj odluci, a Vučić igra evropsku politiku u ovom momentu," poručuje Ash

 

Navodi da se stanjem u regionu u ponedjeljak bavio i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji se sastao sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji da bi raspravljali o situaciji u regionu.

 

"Zbog takve situacije u narednom periodu ne može se sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosperitet u regionu", rekao je Vučić.

 

Iako analitičari vide podizanje tenzija u Hrvatskoj kao postizanje poena u predizbornoj trci, Vučić je odbacio tu tezu navodeći da to nema veze sa kampanjama, a ako ima, utoliko gore, jer je tu riječ o kontinuiranoj antisrpskoj politici. Glas Amerike ističe da postoji pozitivan glas i da dolazi iz Srbije jer postoji jasna rješenost da se ne odgovara na provokacije.

 

Radio citira i srpskog premijera Vučića u namjeri da se energija Srbije usmjeri na budućnost koja je, po njegovim rečima "važnija od prošlosti". Glas Amerike primećuje da srpski mediji ipak podgrijavaju situaciju svojim naslovima, iako su se zvaničnici iz Beograda suzdržali u svojim reakcijama posljednjih nedjelju dana.

 

(Glas Amerike/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook