pozitivan izvještaj

Predsjednik EBRD-a: Napokon vidimo ekonomski rast u BiH, reformska agenda funkcionira!

Front31.08.16, 08:43h

Predsjednik EBRD-a: Napokon vidimo ekonomski rast u BiH, reformska agenda funkcionira!
- Bio sam posljednji put u BiH prije tri godine, i u to doba u državi, praktično, nije bilo ekonomskog rasta. Tri godine kasnije stanje u BiH izgleda sasvim drugačije, danas imamo snažan ekonomski rast, a prošle godine mislim da je BiH zabilježila najveći ekonomski rast od 2009. - rekao je Čakrabarti

 

Bosna i Hercegovina i cijela regija, uzimajući u obzir svoju historiju, uvijek će imati uspone i padove, ali dugoročno mislim da BiH i regija neće skrenuti s puta napretka zbog aktuelnih političkih dešavanja, kazao je u razgovoru za „Avaz" predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

 

EBRD je jedna od najvećih svjetskih finansijskih institucija i jedan od najznačajnijih investitora u našoj zemlji.

 

- Ako pogledate šta se ovdje dešavalo prije 20 i nešto godina, vidi se veoma veliki napredak u životima ljudi i u nastojanjima političara da urade pravu stvar. Zato je EBRD izabrao Sarajevo za domaćina našeg godišnjeg sastanka i Biznis foruma, jer vjerujemo da BiH ide u pravom smjeru - istakao je.

 

Ekonomska situacija u BiH, kako kaže, poboljšala se u znatnoj mjeri.

 

- Bio sam posljednji put u BiH prije tri godine, i u to doba u državi, praktično, nije bilo ekonomskog rasta. Velike odluke o značajnim reformama nisu bile donesene. Tri godine kasnije stanje u BiH izgleda sasvim drugačije, danas imamo snažan ekonomski rast, a prošle godine mislim da je BiH zabilježila najveći ekonomski rast od 2009. - rekao je Čakrabarti.

 

Dodao je da EBRD smatra da je moguće da BiH ima stopu rasta od tri posto godišnje.

 

- Reformska agenda koja je usvojena ima znatan utjecaj na ekonomiju, kao i napredak na evropskom putu BiH. Veoma je bitno da će BiH u narednim danima potpisati i novi sporazum sa MMF-om, jer sve te stvari pokazuju da država donosi prave odluke, a te će odluke privući još više investitora - naglasio je Čakrabarti u intervjuu za "Avaz".

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook