Nakon jučerašnje sjednice

SDA: PIC nije uradio ništa konkretno, sad je sve na OHR-u

Front31.08.16, 08:02h

SDA: PIC nije uradio ništa konkretno, sad je sve na OHR-u
- U trenutku kada se odlukom o provođenju referenduma BiH vodi u stanje destabilizacije nije dovoljno samo konstatirati stvari, već je nužno odlučno djelovati - smatraju u SDA


Stranka demokratske akcije očekuje od međunarodne zajednice odlučniju reakciju kada je u pitanju najavljeni referendum u Republici Srpskoj.


Iz SDA ističu da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira danas "ispravno konstatirao stanje vezano za antidejtonski i antiustavni referendum u RS", ali konstatuju da je izostala konkretna odluka, "a to je poništavanje odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma zakazanog za 25. septembar, suspenzija svih do sada poduzetih aktivnosti u njegovom provođenju i sankcioniranje odgovornih".


- U trenutku kada se odlukom o provođenju referenduma BiH vodi u stanje destabilizacije nije dovoljno samo konstatirati stvari, već je nužno odlučno djelovati - smatraju u SDA.


Stoga očekuju da OHR, ne čekajući na aktivnosti domaćih institucija, "ispuni svoju dejtonsku obavezu i donese gore navedenu odluku".


- Odlučna reakcija međunarodne zajednice u ovom momentu treba da bude upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko djelovanje i da evropski, NATO i reformski put BiH nema alternativu - saopćeno je iz SDA.


(FENA/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook