riješite to zauvijek

Efikasno uklanjanje mrlja: Ove trikove niste znali!

Auto & Dom30.08.16, 17:44h

Efikasno uklanjanje mrlja: Ove trikove niste znali!
Bićete iznenađeni koliko stvari možete očistiti solju

 

Namočite li zamrljanu tkaninu (i zavjese ili tepih) hladnom slanom vodom, i najtvrdokornije mrlje će nestati.


Obična kuhinjska so može se upotrijebiti na bezbroj načina, donosimo neke od njih. Sprečava voće i povrće da potamne. Voće i povrće uronite u blago zasoljenu vodu dok ih pripremate za kuhanje kako biste spriječili da potamne. Klasičan primjer: kada gulite puno krompira, već oguljene stavite u posudu sa slanom vodom kako ne bi potamnili dok očistite ostatak.

 

So je odlična za piling kože. Osobito morska so. Možete je koristiti i kao miris imate li problema s neugodnim mirisom ruku ili nogu. Trljajte ih solju kako biste maknuli mrtve stanice, nakon čega će ostati samo glatka koža na rukama i nogama. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja.

 

Naprimjer, eterično ulje limuna djelovaće kao energetski poticaj, dok lavanda smiruje. Ubodi pčela, komaraca i još mnogih insekata svrbe i stvaraju nelagodu. Namočite krpu u slanoj vodi i stavite na mjesto uboda kao oblog. Osvježiće kožu i ublažiti iritaciju.

 

Kombinacijom soli i sode bikarbone dobićete organsku pastu za zube. Slanom vodom možete ispirati grlo kako biste ublažili ranice te održali svjež dah. So ili sodu bikarbonu držite pored štednjaka kako biste ugasili plamen ako vam ulje kapne na vatru. Ne gasite vatru koja je izazvana kapanjem masti vodom jer će špricati okolo i proširiti plamen. Jednako kao što je dobra za piling, tako je dobra i za uklanjanje kamenca na umivaoniku, kadi, sudoperu te tvrdokornih mrlja s lonaca i posuđa. Smjesa soli i vode te mali fizički napor daleko će vas odvesti kada je riječ o čišćenju masnoća, mrlja i zapečenih ostataka hrane.

 

Bićete iznenađeni koliko stvari možete očistiti solju. So je izvrsno sredstvo za uklanjanje mrlja. Namočite li zamrljanu tkaninu (pa čak i zavjese ili tepih) hladnom slanom vodom, budite sigurni da će i najtvrdokornije mrlje nestati. Djeluje i na mrlje od krvi ili vina koje je jako teško sanirati. Ukloniće i neugodan miris znoja koji se uvukao u odjeću. U deterdžent dodajte malo soli kako bi odjeća bila svježija i svjetlija. Tako ćete smanjiti i stvaranje sapunice u mašini za veš, što je dobro ako imate tvrdu vodu koja stvara kamenac. So uklanja bijele mrlje s drvenog namještaja.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook