Godinu i po nakon likvidacije na Mojmilu

Ispovijest Mirze Salčina: Neko krije ubicu mog brata!

Hronika30.08.16, 08:16h

Ispovijest Mirze Salčina: Neko krije ubicu mog brata!
Kaže da ga najviše ljuti to što mu svi govore da se radi na rasvjetljavanju Adnanovog ubistva, a nakon godinu i po još su mnoga pitanja ostala bez odgovora

 

Godinu i po nakon ubistva mog brata Adnana, istraga se nije pomakla s mrtve tačke. Nakon toliko vremena svi šute, a da je sreće, svaki dan bi neko spominjao ovaj slučaj, započinje svoju ispovijest za Dnevni avaz Mirza Salčin, brat ubijenog 27-godišnjaka, sina poznatog ratnog heroja Ramiza Salčina, čija je godišnjica smrti obilježena 22. augusta.

 

Adnan Salčin je 2. marta 2015. godine u sarajevskom naselju Mojmilo brutalno likvidiran, a ubica, koji je ispalio najmanje dva hica iz pištolja, od kojih je jedan pogodio Adnana u ruku, a drugi mu prošao kroz prsa, u blizini pluća, nikada nije pronađen i uhapšen.


Na vozilu u kojem je ubijen Salčin nije bilo tragova razbijenog stakla, pa sve upućuje na to da je ubica prišao dok je vozilo stajalo na raskrsnici i kroz otvoren prozor ubio Salčina. Tada je ubica s pomagačima, navodno, pobjegao Golfom 3.

 

- Koordinacija boračkih udruženja općine Novi Grad Sarajevo uputila je prema Tužilaštvu i institucijama inicijativu za rješavanje slučaja ubistva mog Adnana. Ostalo je da oni pitaju šta i kako. Insistirao sam, govorio svima, što se kaže ''od-do'' išao, nema kome se nisam obraćao, pričao sam i s načelnikom općine. Ne znam šta je ovo i ne razumijem nikako ovu situaciju - priča nam ogorčeni Mirza.

 

adnan-salcin1


Kaže da ga najviše ljuti to što mu svi govore da se radi na rasvjetljavanju Adnanovog ubistva, a nakon godinu i po još su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

 

- Tjeraju me da idem kod tužiteljice. I da odem tamo, šta će mi reći? Je li treba da kao Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana, idem u Tužilaštvo? Je li treba da samog sebe dovodim u neka iskušenja? U milionskim gradovima ubistva se rasvijetle, ovo se samo kod nas može dešavati i ovo je upravo ogledalo kakve osobe vode našu državu, a moj otac je u njenim temeljima - kaže Mirza.

 

Koliko god da je situacija teška i obeshrabrujuća, Mirza kaže da živi u nadi da će neko stisnuti zube i učiniti nešto konkretno.

 

- Majka se drži nekako, a ja ne mogu da vjerujem da se ne zna ko je ubio mog brata. Iskreno, meni sve ovo smrdi na ono najgore, a to je da neko krije nekoga. I ako ga krije, onda je država ta koja ga krije i koja ga je trebala zaposliti, a ne staviti na ulicu. Ovo je otišlo predaleko, mogu shvatiti da neko šuti mjesec, ali da nakon godinu i po ne znaš šta će mi reći, pa to je nevjerovatno! Niti je organizirana neka pres-konferencija, ništa - ističe Mirza.


Na kraju je kazao da je njegov ubijeni brat Adnan osam godina čekao na posao.

 

- Osam godina je bio na ulici. Nažalost, sve je ovo naš zakon dozvolio - završio je Mirza.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook