predsjedničku dužnost obnaša već 27 godina

Na čelu Uzbekistana još od 1989.: Islam Karimov u lošem stanju, nasljednik nije poznat

Front29.08.16, 20:31h

Na čelu Uzbekistana još od 1989.: Islam Karimov u lošem stanju, nasljednik nije poznat
Islam Karimov prošao je kroz sve ešalone aparata komunističke stranke u vrijeme Sovjetskog saveza, da bi konačno postao šef sovjetskog Uzbekistana 1989. godine

 

Sedamdeset osmogodišnji predsjednik Uzbekistana Islam Karimov, na čelu ove centralnoazijske zemlje više od četvrtine vijeka, nalazi se na intenzivnoj njezi nakon moždanog udara, rekla je u ponedjeljak jedna od njegovih kćerki.

 

Islam Karimov “je hospitaliziran i nalazi se na intenzivnoj njezi zbog moždanog udara koji se dogodio u subotu ujutro. Njegovo stanje se smatra stabilnim”, napisala je na Instagramu njegova kćerka Lola Karimova-Tiliajeva.

 

“Trenutno je rano davati prognozu o njegovom budućem stanju”, dodala je ona.

 

Kabinet ministara Uzbekistana je u nedjelju saopćio, ne dajući više pojedinosti, da se Islam Karimov nalazi u bolnici.

 

Islam Karimov prošao je kroz sve ešalone aparata komunističke stranke u vrijeme Sovjetskog saveza, da bi konačno postao šef sovjetskog Uzbekistana 1989. godine. On je uspio da ostane na vlasti do nezavisnosti države 1991. godine. Njegova vladavina je otada povezana s dugim predsjedničkim mandatima, velikom pobjedom nad konkurencijom i učešćem predstavljanim kao masovno na svim izborima.

 

On je ponovo izabran na čelo države na novi petogodišnji mandat u martu 2015. godine s više od 90 posto glasova na izborima bez iznenađenja i stvarne opozicije uprkos kritikama zapadnih posmatrača koji su osudili brojne neregularnosti.

 

Kao potencijalni nasljednici Islama Karimova pominju se Čavkat Mirziojev, aktuelni premijer i Rustam Azimov, zamjenik premijera.

 

Predsjednikova starija kćerka Gulnara Karimova, pala je u nemilost nakon što je dugo vremena bila potencijalna nasljednica svoga oca. Optužena za korupciju nakon kritika od drugih članova porodice, ona će sada biti u kućnom pritvoru.

 

Mlađa kćerka, Lola Karimova-Tiliajeva, živi u Parizu, gdje je ambasadorica Uzbekistana u Unescou. Ona je 2013. godine rekla da ne razgovara s Gulnar već 12 godina, naveo je AFP.

 

(FENA/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook