bivši predsjednik Francuske planira novu kandidaturu

Nicholas Sarkozy: Ako treba, mijenjat ćemo Ustav i njime zabraniti burkini!

Front29.08.16, 15:31h

Nicholas Sarkozy: Ako treba, mijenjat ćemo Ustav i njime zabraniti burkini!
Sarkozy se bori da se izjednači u anketama javnosti sa suparnikom Alainom Juppeom, političarom blagih stavova bližih centru, na stranačkim izborima njihove stranke Republikanaca krajem novembra.

 

Bivši francuski predsjednik Nicholas Sarkozy izjavio je u ponedjeljak da će promijeniti ustav zemlje kako bi zabranio kupaće kostime burkini koji u potpunosti pokrivaju žensko tijelo ukoliko bude reizabran na predsjedničkim izborima u aprilu iduće godine.

 

Pozicionirajući se kao branitelj francuskih vrijednosti i zauzimajući oštar stav prema imigraciji, konzervativni političar izjavio je prošle sedmice da će uvesti zabranu oblačenja tog kupaćeg kostima širom zemlje, koja je podijelila vladu pod vodstvom Socijalista i dominirala je francuskim političkim raspravama tokom augusta.

 

Francuski najviši administrativni sud u petak je ukinuo zabranu burkinija koja se proširila na desetak francuskih turističkih primorskih mjesta na osnovu navoda da krši temeljne slobode.

 

Zabrana burkinija pokazala je sve poteškoće s kojima se sekularna Francuska suočava u bavljenju vjerskom tolerancijom nakon napada islamskih militanata u crkvi u Normandiji i u turističkom gradu Nici u julu. Fotografije naoružanih policajaca koji očigledno primjenjuju zabranu kod žene na plaži u Nici samo su pojačale kontroverze.

 

Zabrane su opravdane na osnovu zaštite javnog reda, a socijalistički premijer Manuel Valls branio je gradske zvaničnike koji su ih uveli.

 

Nakon što je sud ukinuo zabrane, ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je, ipak, da bi se zakon o zabrani burkinija smatrao neustavnim.

 

Upitan o tom riziku, Sarkozy je izjavio:

 

- U redu, onda promijenimo ustav. Mijenjali smo ga tridesetak puta, to nije problem - rekao je Sarkozy.

 

On se bori da se izjednači u anketama javnosti sa suparnikom Alainom Juppeom, političarom blagih stavova bližih centru, na stranačkim izborima njihove stranke Republikanaca krajem  novembra.

 

Cazeneuve, koji se sastaje s čelnicima francuskih muslimana u ponedjeljak kako bi ublažio vjerske napetosti, izjavio je da je imenovao političkog veterana Jean-Pierre Chevenementa da predvodi nezavisno tijelo nadležno za bavljenje odnosima između državnih i vjerskih predstavnika, prenosi Reuters.

 

(FENA/em)

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook