Video / Protiv njega pokrenuta istraga

Vlasnik restorana odbio poslužiti muslimanke: Svi muslimani su teroristi!

Hronika29.08.16, 13:50h

Vlasnik restorana odbio poslužiti muslimanke: Svi muslimani su teroristi!
Na snimku su čuje glas jedne od žena kako govori "Gospodine, ne želimo da nas poslužuju rasisti", na šta je vlasnik restorana odgovorio: "Rasisti poput mene ne podmeću bombe i ne ubijaju ljude"

 

Vlasnik restorana u sjeveroistočnom predgrađu Pariza Tremblay-en-France suočen je s istragom zbog rasne diskriminacije jer je odbio poslužiti dvije muslimanke pod zarom u svom objektu tokom vikenda.

 

Incident, koji se desio u restoranu Le Cénacle u subotu, snimila je jedna od žena i postavila ga online.

 

Na snimku su čuje glas jedne od žena kako govori "Gospodine, ne želimo da nas poslužuju rasisti", na šta je vlasnik restorana odgovorio: "Rasisti poput mene ne podmeću bombe i ne ubijaju ljude".

 

- Svi teroristi su muslimani i svi muslimani su teroristi. Ne želim ljude poput vas u svom objektu. Sada, kada to znate, možete otići - nastavio je on.

 

Snimak je izazvao zgražanje u širokoj francuskoj javnosti, primoravajući ured lokalnog tužioca u obližnjem predgrađu Bobigny da pokrene istragu protiv vlasnika Le Cénaclea zbog rasne dikcriminacije.

 

Anouar Kbibech, predsjednik Francuskog vijeća muslimanske vjere (Conseil français du culte musulman, ili CFCM), u nedjelju je na Twitteru izrauzio svoju "indignaciju" zbog incidenta, prenosi AFP.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook