NEKAD BILO, SAD SE NE POMINJALO

Objavljen Dodikov dokument iz 2001. godine: BiH - zajednička država naroda i građana

Front28.08.16, 19:00h

Objavljen Dodikov dokument iz 2001. godine: BiH - zajednička država naroda i građana
TV1 je objavila ovu inicijativu SNSD-a usvojenu u Prijedoru 16.6.2001. godine pod nazivom “BiH - zajednička država naroda i građana“

 

 
Deklaracija SNSD-a, usvojena krajem aprila prošle godine, na Saboru stranke u Istočnom Sarajevu, navodi da NSRS treba u toku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu RS. Treba ukoliko, kako se navodi, u toku naredne godine ne bude vidljivih rezultata uspostavljanja pozicije entiteta u skladu s Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma.


No, prošlogodišnju Deklaraciju SNSD-a zanimljivo je uporediti sa inicijativom te stranke iz 2001. godine.


TV1 je objavila ovu inicijativu SNSD-a usvojenu u Prijedoru 16.6.2001. godine pod nazivom “BiH - zajednička država naroda i građana“.
 

Inicijativa u najkraćem navodi da je BiH u svom biću sazdana od različitosti i da to treba biti bogatstvo, a ne izvor straha i sukoba. Nadalje se navodi da je nefunkcionalnost i neefikasnost rezultat postojanja razarajućih stavova i prakse koja BiH tretira kao privremenu tvorevinu i po kojima treba izdržati do ekonomske i političke propasti koja bi se završila disolucijom, a potom vodila prisajedinjenju susjednim državama.
 

„Onaj ko želi haos, uvijek je išao na kartu straha od različitosti, da bi stvorio mrak i bezumlje“, stoji u ovom dokumentu SNSD-a, prenosi TV1.
 

SNSD je 2001 smatrao da je naša država suviše važna i vrijedna građanima, da je niko nema pravo svojatati, te da su u SNSD-u spremni ići i dalje od Dejtonskog sporazuma i jačati nadležnosti državnih institucija.
 

"BiH mogu graditi samo odgovorne političke opcije koje su spremne pripadnike sva tri naroda suočiti sa istinom o ratu i zločinima, poštovati MIR i sporazum o miru, ljudska prava i slobode. Spremni smo ići i dalje od Dejton-Pariskog mirovnog sporazuma i na osnovu zajedničkih interesa i međusobnog povjerenja dograđivati nadležnosti zajedničkih organa", stoji u inicijativi SNSD-a iz 2001. godine.
 

Zaključili su tada da je Interes  i RS i Federacije, te sva tri naroda i svih građana, pa time i BiH kao zajedničke države, primat ekonomije nad politikom.

 

(Vijesti.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook