FOTO/ Kobno jutro na Markalama 1995.

Sjećanje preživjelih: Ispratio sam ih iz tržnice, da su mi rekli da izađem sa njima i ja bih poginuo...

Hronika28.08.16, 12:09h

Sjećanje preživjelih: Ispratio sam ih iz tržnice, da su mi rekli da izađem sa njima i ja bih poginuo...
Tragično ubijenih Sarajlija danas su se prisjetili njihove porodice, prijatelji i malobrojni sugrađani

 

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe jutros je odata počast za 43 Sarajlija ubijenih na današnji dan 1995. godine na Markalama, kod sjevernog ulaza u gradsku tržnicu, piše Anadolu Agency (AA).


Minobacačka granata kalibra 120 mm, tog kobnog jutra ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu što se smatra jednom od najstravičnijih zločina koje su srpske vojne, policijske i paravojne formacije počinile u opkoljenom Sarajevu.


Tragično ubijenih Sarajlija danas su se prisjetili njihove porodice, prijatelji i malobrojni sugrađani.

 

Vidno potresen Damir Malagić ispričao je kako je tog kobnog jutra, kao 15-godišnji dječak bio u tržnici gdje je prodavao svijeće kako bi preživio. Sa njim su bili i njegova dva prijatelja, Dačo i Beljo koje je na izlazu iz tržnice posljednji put vidio žive. Dan je bio, kako kaže, miran i sunčan.


"Ispratio sam ih iz tržnice, da su mi rekli da izađem sa njima i ja bih poginuo. Pozdravili smo se na vratima, napravili su četiri, pet koraka napolju i tad je pala granata. Izašao sam da vidim šta se dešava, ležali su mrtvi, bilo je nogu, cipela, hljeba, na sve strane", rekao je Malagić kroz suze dodajući kako će mu prizor iza tržnice vječno ustati urezan u pamćenje.


Dodaje kako svaki njegov prolazak kraj mjesta gdje je pala granata, budi bolna sjećanja te da mu nije svejedno gledati nekolicinu okupljenih na mjestu jednog tako velikog zločina.


"Noge mi se tresu, uzbuđen sam... Ovo je bruka i sramota što nema ljudi puno, ovdje su porodice stradalih došle, ovo je sramotno, ovo treba da se obilježi da ovdje bude par hiljada ljudi, bar Sarajlija pravih koji su ostali tu", poručio je Malagić.

 

(Anadolija/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook