Odgovori koje ste tražili

Sedam pitanja o velikoj nuždi koja se bojite postaviti

Lifestyle27.08.16, 16:30h

Sedam pitanja o velikoj nuždi koja se bojite postaviti
Probava je dio naše svakodnevice o kojoj bi trebali razgovarati bez neugode, ali mnogima je teško postaviti pitanja o tom normalnom tjelesnom procesu

 

U nastavku donosima ‘najškakljivija' pitanja:

 

1. Zašto ne mogu obaviti veliku nuždu ‘odjednom’?


Uzrok ovog problema je zatvor do kojeg najčešće dolazi zato što u organizam ne unosite dovoljno tekućine, hrane bogate vlaknima i premalo se krećete. Zbog toga je stolica tvrda, teže prolazi kroz crijeva i nećete je se riješiti ‘odjednom’ kao što to rade ljudi s dobrom probavom nego ćete to morati odraditi u više navrata.

 

2. Jedem hranu s vlaknima, ali zbog nje imam vjetrove. Što još mogu učiniti kako bi moja probava bila redovita?


U svoju dnevnu rutinu uvedite ispijanje dovoljne količine vode. Upravo je ona najbolji saveznik dobre i redovite probave. Dnevno morate popiti 2 litre vode, pogotovo ako jedete hranu s vlaknima poput zobenih žitarica, leće, slanutka, graham, prokulice, brokule, quinoe ili chia i lanenih sjemenki. U suprotnom će se u vašim crijevima stvoriti blokada zbog koje ćete se osjećati lošije, a ne bolje, piše Prevention.

 

3. Je li normalno imati veliku nuždu samo dva do tri puta sedmično?

 

Sve ovisi od osobe do osobe. Normalnim se smatra sve u rasponu od tri velike nužde dnevno do tri velike nužde sedmično. Drugim riječima, ako dnevno više od tri puta praznite crijeva onda imate proljev protiv kojeg se morate boriti. Ako stolicu imate svakih 7 do 10 dana, u pitanju je veliki problem sa zatvorom zbog kojeg biste se trebali obratiti svom liječniku opće prakse. 

 

4. Zašto je moja stolica jako svijetla?

 

Promjene u boji stolice nisu rijetkost i boja najčešće ovisi o hrani koju konzumirate, ali ponekad je ona manifestacija nekog zdravstvenog problema. Ako primijetite da je vaša stolica jako svijetla, siva, blijeda ili nalik glini, u pitanju je problem s izlučivanjem žuči koja zbog blokade u žučovodu ne može doći do crijeva. Jedna bijela stolica nije veliki problem, ali ako se ponavlja onda obavezno morate posjetiti liječnika.

 

5. Je li normalno da moji hemoroidi krvare kada imam veliku nuždu?


Da, hemoroidi su najčešći uzrok vidljivog rektalnog krvarenja. Međutim, ako krvarite često, a tragove krvi ne viđate samo na papiru nego i u samoj stolici, posjetite liječnika jer u pitanju može biti i puno ozbiljniji problem poput raka crijeva.

 

6. Zašto mi je stolica malena?

 

Veličina ovisi o brzini kojom stolica putuje crijevima. Što je sporija, to će biti manja tj. u manjim komadićima. Ako brzo prođe crijevima, vjerovatno će izaći u obliku proljeva i neće biti konzistentna. Ni jedna veličina stolice nije problematična dokle god se ne naprežete prilikom pražnjenja crijeva. Ako nuždu možete obaviti bez toga, onda je sve u redu s veličinom stolice.

 

7. Postoji li pravi način pražnjenja crijeva?

 

Pojačani čučanj može pomoći u obavljanu nužde. Tačnije, kada sjedite na WC školjci privucite bedra bliže zdjelici. Nemojte predugo sjediti u WC-u jer suprotno općem vjerovanju to zapravo ne pomaže u obavljanju nužde i samo će povećati rizik od stvaranja hemoroida. Umjesto sjedenja radije se krećite po kući jer će to ubrzati probavu.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook