Veoma smršao i loše izgleda

Ratku Mladiću pogoršano zdravstveno stanje

Hronika27.08.16, 15:28h

Ratku Mladiću pogoršano zdravstveno stanje
Ratko Mladić nije u stanju ni da učestvuje u pripremanju svoje odbrane, sve rade njegovi advokati

 

Ratku Mladiću (73), kojem se u Hagu sudi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ozbiljno se pogoršalo zdravstveno stanje, a prijeti mu i opasnost od moždanog udara, pišu danas beogradski mediji.

 

Kako piše Alo, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a prijeti mu i opasnost od moždanog udara.

 

"Mladiću je oduzeta desna strana tijela, jedva hoda i priča. Ima visok krvni pritisak i šećer, veoma je smršao i loše izgleda. Potrebno je da ga ljekari hitno pregledaju, a njegova odbrana traži da to budu ruski stručnjaci", rekao je izvor iz Haga.

 

Ratkov sin Darko Mladić potvrdio je juče za list da je njegov otac loše i istakao da mu je potrebna zdravstvena njega.

 

"S obzirom na to da je već imao dva moždana udara i infarkt srca u Hagu, strepim za očev život. Još jedan moždani udar bi ga sigurno ubio. Dešavalo se da pada u nesvjest nakon dolaska sa suđenja i ljekari sa kojima sam se ovdje konsultovao kažu da je pravo čudo kako je sve to, u takvom stanju i sa takvom dijagnozom, izdržao", rekao je Mladić.

 

Mladićev sin ističe da je život njegovog oca u rukama Haškog tribunala i da oni odgovaraju za njegovo zdravlje.

 

"Oni su odgovorni ako mu se nešto desi. S obzirom na sve, čudo je da do sada nije došlo do fatalnog ishoda. Moj otac izdržava suđenje zbog jake volje", naglasio Darko Mladić, prenosi BN.

 

Ratko Mladić nije u stanju ni da učestvuje u pripremanju svoje odbrane, sve rade njegovi advokati.

 

Odbrana predaje završni podnesak Tribunalu 3. oktobra, a nakon mjesec dana biće održane završne riječi odbrane i tužilaštva.

 

Presuda Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, biće izrečena krajem iduće godine.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook