FOTO/ KOMEMORACIJA I SAHRANA U SARAJEVU

Ispraćaj generala Stjepana Šibera: Oproštaj od jednog od najvećih patriota koje je BiH imala

Hronika27.08.16, 11:50h

Ispraćaj generala Stjepana Šibera:  Oproštaj od jednog od najvećih patriota koje je BiH imala
- Opraštamo se od jednog od najvećih patriota koje je BiH imala. Činjenice govore da je general Šiber ostavio neizbrisiv trag ne samo u BiH nego i svijetu, posebno u susretima sa stranim ličnostima u BiH - kazao je komandant Glavnog štaba Armije Republike BiH Sefer Halilović

 

Prijatelji, suborci i obitelj generala Stjepana Šibera okupili su se danas na komemorativnoj sjednici u Sarajevu organiziranoj u povodu njegove smrti.

 

Bila je to prilika za podsjećanje na njegov lik i djelo te isticanje njegove ljubavi prema BiH, ali i podsjećanje  na doprinos koji je tokom rata dao u  odbrani države.

 

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Fišo zahvalio je, uime boračkih udruženja, svima koji su došli na današnji tužni skup, da odaju počast bh. patrioti, generalu Šiberu. Naglasio je da je njegovo bogato iskustvo i znanje bilo dragocjeno u radu tog ministarstva te u  brizi o boračkoj populaciji.

 

Komandant Glavnog štaba Armije Republike BiH Sefer Halilović u obraćanju se 'vratio' 24 godine unazad te se prisjetio sekvenci iz vremena koje je proveo sa pokojnim generalom Šiberom, a koje oslikavaju njegov lik i djelo.     

 

Po njegovim riječima, životno djelo Stjepana Šibera treba da bude putokaz za budućnost BiH, a njegov lik treba osvjetljavati taj put.

 

- Moramo njegovati uspomenu na taj plemeniti lik i njegovo djelo i tako ga sačuvati od zaborava - rekao je Halilović.

 

Kazao je da ličnost i djelo Stjepana Šibera zaslužuje i obavezuje te da treba istaknuti njegovu ogromnu ulogu u organizaciji Armije RBiH i njenom predstavljanju pred međunarodnim faktorima.   

 

- Opraštamo se od jednog od najvećih patriota koje je BiH imala. Činjenice govore da je general Šiber ostavio neizbrisiv trag ne samo u BiH nego i svijetu, posebno   u susretima sa stranim ličnostima u BiH - kazao je Halilović.  

 

Nakon komemoracije, Stjepan Šiber sahranjen je na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

 

Poštu su mu odali članovi obitelji, prijatelji i suborci, istaknuvši da nas je napustio jedan od najvećih patriota Bosne i Hercegovine, revolucionar i borac za pravdu.

 

- Šiber je oličenje multietničnosti i Armije Republike BiH. Poslije penzionisanja bio je aktivan u Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo, čime nas je sve zadivio – rekao je  ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

 

Vojnu akademiju kopnene vojske Šiber je završio u Ljubljani, nakon čega je postao aktivni oficir u JNA gdje je napredovao do čina pukovnika.

 

Za zamjenika komandanta Armije RBiH imenovan je 1992. godine, a godinu kasnije unaprijeđen za brigadnog generala. Od početka agresije na BiH bio je u službi države, a radio je i kao vojni izaslanik u Ambasadi BiH u Švicarskoj.

 

Ministarstvo će se, kaže Fišo, pobrinuti da Stjepan Šiber ostane historijska ličnost u stvaranju Armije BiH i multietničnosti države.

 

- Mislim da će i Armija BiH čuvati uspomenu na jednog od vodećih ljudi pogotovo u kritičnim momentima odbrane BiH. Šiber je bio temeljit, obrazovan čovjek i veoma jasan u svojim stavovima – kazao je Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH, dodajući da svi mogu biti ponosni na lik i djelo Stjepana Šibera.

 

Njegova uloga je veličanstvena a posebnost se ogleda u tome, kako kaže komandant Glavnog štaba Armije Republike BiH Sefer Halilović, što je bio "uvjereni Bosanac koji je uistinu vjerovao u zajednički život svih naroda u BiH i koji nikada nije izdao ideju zajedničke BiH".

 

General Stjepan Šiber preminuo je u 78. godini. Rođen je u Gradačcu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Vojnu akademiju kopnene vojske završio je u Ljubljani, nakon čega je postao aktivni oficir u JNA gdje je napredovao do čina pukovnika. Početkom agresije na BiH bio je u službi države i hrabro stao u njenu odbranu. Za zamjenika komandanta Armije RBiH imenovan je 1992. godine, a godinu kasnije unaprijeđen za brigadnog generala. Bio je vojni izaslanik u Ambasadi BiH u Švicarskoj.

 

(FENA/ad/Foto:Fena)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook