BURA OKO PRODAJE ZEMLJIŠTA

Buduća Ilidža: Šta je zaista prodato Arapima na Vrelu Bosne i šta će Kuvajćani tu izgraditi?

Biznis Klub27.08.16, 10:20h

Buduća Ilidža: Šta je zaista prodato Arapima na Vrelu Bosne i šta će Kuvajćani tu izgraditi?
Općina Ilidža je prodaju izvršila neposrednom pogodbom, budući da se radi o oblikovanju, odnosno kompletiranju građevinske parcele

 

Izvor: Al Jazeera Balkans/Autor: Fahrudin Smajlović

 

Sarajevska Općina Ilidža prodala je početkom augusta firmi Kuwait Investment Company građevinsko zemljište nedaleko od spomenika prirode Vrelo Bosne.


Ova odluka izazvala je polemike u bosanskohercegovačkoj javnosti, što zbog blizine vodozaštitne zone, što zbog cijene od 38 eura po kvadratu, koju neki smatraju neadekvatnom.


Iz Socijaldemokratske partije BiH ustvrdili su da stranka na vlasti u toj općini (SDA), želi izvršiti "betonizaciju Vrela Bosne i ostatka Ilidže".


Kupoprodaja zemljišta izvršena je direktnom prodajom, a ne javnim konkursom, što je izazvalo dodatne nedoumice.


Al Jazeera je posjetila ovu lokaciju i razgovarala sa predstavnicima Općine Ilidža.


'Predizborna kampanja'


Nijaz Aljović, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina kazao je za Al Jazeeru kako u ovoj kupoprodaji nema ništa sporno i da iza negativnih reakcija stoje pokušaji predizbornog blaćenja druge strane.


"Ovakva prodaja je veoma česta pojava", kazao je Aljović i napomenuo da je na istoj sjednici donesena odluka o prodaji nekoliko drugih parcela, što nije privuklo pažnju javnosti.


Općina Ilidža je prodaju izvršila neposrednom pogodbom, budući da se radi o oblikovanju, odnosno kompletiranju građevinske parcele.


Aljović je ukazao na odredbe Zakona Federacije BiH, koji ukazuje da se prodaja zemljišta može izvršiti u nekoliko slučajeva, među kojima je i kompletiranje građevinske parcele.


Kada je u pitanju cijena zemljišta, Aljović je kazao da je ona određena "na osnovu stručne ocjene i mišljenja ovlaštenog sudskog vještaka, kao i stručnom mišljenju i ocjeni Komisije za procjenu vrijednosti nekretnina".


Iz Općine Ilidža je saopćeno da je kuvajtska kompanija uputila zahtjev za kupovinu općinskog zemljišta površine 580 m2, koje se nalazi uz parcelu od 1716 m2, koju su ranije kupili od fizičkih lica.


"Radi se o zapuštenom terenu velikog nagiba, bez infrastrukture i zemljanim pristupom", navedeno je iz Službe za imovinsko-pravne odnose.


Plakati protiv prodaje zemlje


Općinski čelnici odbijaju tvrdnju da se radi o betonizaciji, navodeći da su na prodatim parcelama i ranije postojali građevinski objekti, koje su izgradili prethodni vlasnici.


Aljović ističe da su portali uz priču o prodaji objavljivali fotografije samog parka Vrela Bosne, a nisu otišli da zabilježe kako zaista izgleda parcela koja je prodata. Kazao je da se parcele nalaze daleko od vodozaštitne zone.

 

Na samoj parceli kuvajtska kompanija je postavila billboard sa podacima o projektu "Vrelo Bosne 3", na evidentno zapuštenoj lokaciji.

 

vrelo-bosne-3
Izgled budućeg 'Vrela Bosne 3'


Iz Kuwait Investment Company nisu željeli komentirati ovu kupoprodaju. Na upit Al Jazeere odgovorili su kako kompanija posluje po zakonu, a o detaljima može govoriti vlasnik kompanije, kome će biti proslijeđen naš upit.


U međuvremenu, u blizini sjedišta kuvajtske kompanije u naselju Ilidža polijepljeni su plakati #NeDamoVreloBosne.


Na plakatima je napisano "Prodajući zemlju, prodajemo našu budućnost", "Bosanska zemlja pripada Bosancima" i "Prodali su Vrelo Bosne, šta je sljedeće?", a sve pod hashtagom #NeDamoVreloBosne.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook