ISTINA O PRAĆENJU I PRISLUŠKIVANJU

Povjerljivi dokumenti UDBA-e i KOS-a: Kako su djelovale tajne službe bivše Jugoslavije?

Front26.08.16, 18:37h

Povjerljivi dokumenti UDBA-e i KOS-a: Kako su djelovale tajne službe bivše Jugoslavije?
Knjiga na 1.048 stranica strogo povjerljive tajne dokumente donosi kao preslike originala. Moguće je dobiti uvid na koji način je UDBA stvarala nove suradnike, kako je s njima komunicirala, kako ih je pripremala za likvidacije, štitila i nakon likvidacije uklanjala...

 

U Europskomu domu predstavljena je knjiga slovenskog autora Romana Leljaka "Propisi o metodama i sredstvima rada UDBA-e i KOS-a". Riječ je o obimnoj knjizi koja donosi brojne, nekoć tajne dokumente o načinu funkcioniranja tajnih službi koje je bilo jedinstveno za sve republike bivše Jugoslavije, javlja Anadolu Agency (AA).


Tajna praćenja i prisluškivanja, plasiranje informacija i dezinformacija, ekzekucije državnih neprijatelja u zemlji i inozemstvu, sve su to epiteti Uprave državne bezbjednosti (UDBA) koja je nadzirala i kontrolirala građane u bivšoj Jugoslaviji, ali i iseljenike radi očuvanja tadašnjeg državnog poretka.


U knjizi ”Propisi o metodama i sredstvima rada Udbe i Kosa“ Leljak je sabrao sve propise koji su omugućili rad UDBA-e i KOS-a od 1944. do 1990. godine.


Knjiga na 1.048 stranica strogo povjerljive tajne dokumente donosi kao preslike originala. Moguće je dobiti uvid na koji način je UDBA stvarala nove suradnike, kako je s njima komunicirala, kako ih je pripremala za likvidacije, štitila i nakon likvidacije uklanjala itd.


Zadnji Udbin pravilnik predočen u knjizi sastavljen je 1990. godine.


”Rijedak je primjer u Europi i svijetu da se izdaju knjige o pravilu rada tajnih službi. Inače, to uvijek ostaje tajna, ali morate znati da je UDBA bila tajna služba jednog totalitarnog sistema koja se bavila i terorizmom i likvidacijama, i da UDBA ne može biti tretirana kao ostale obavještajne službe koje se bave zaštitom svojih država, ustavnog poretka i građana“, kazao je Leljak na predstavljanju knjige.


Leljak je sve dokumente, pravilnike koji govore o ustroju i načinu rada jugoslavenskih tajnih službi i koji su izneseni u knjizi, dobio na zahtjev u Hrvatskom državnom arhivu (HDA). Pravilnici su vrijedili za rad tajne službe na području cijele Jugoslavije.


”Riječ je o dokumentima koji su sedamdeset godina bili označavani kao najveća državna tajna, a koji su danas u HDA-u otvoreni svima na uvid“, poručuje Leljak.


Povjesničar Josip Jurčević istaknuo je kako je riječ o vrlo važnoj knjizi koja će poslužiti povjesničarima, politolozima, sociolozima, psiholozima, novinarima, ali i najširoj javnosti i to u svim bivšim jugoslavenskim republikama.


Jurčević tvrdi kako ima podatke da je Udba nesmetano nastavila svoj rad u Hrvatskoj i Sloveniji i nakon raspada Jugolsavije 1990. infiltrirajući se u strukture novonastalih država i djelujući iz pozadine. Smatra kako ta organizacija u Hrvatskoj djeluje i danas, a kao primjer navodi zaštitu Josipa Perkovića i Zdravka Mustača od njemačkog pravosuđa od najviših hrvatskih dužnosnika, premijera i predsjednika Republike.


Knjiga donosi i prvi, osnivački dokument OZNA-e kojega je potpisao sam Josip Broz Tito 1944. godine. OZNA se 1946. transformirala u UDBA-u, a u međuvremenu je osnovana i vojna Kontraobavještajna služba (KOS).


”Udba je imala toliko raširenu mrežu suradnika da ni jedan pedalj teritorija tadašnje države nije ostao nepokriven njihovim agentima“, kazao je Jurčević.


Leljak je počeo sa objavljivanjem popisa svih suradnika UDBA-e u Sloveniji, gdje ih je bilo oko 40.000. Popis za Hrvatsku još nije u izradi, no očekuje se kako ih je u Hrvatskoj bilo barem dvostruko više.


Roman Leljak vještačio je o propisima i načinu rada UDBA-e u sudskomu postupku protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koje je njemačko pravosuđe osudilo zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.


Roman Leljak je svoj publicistički rad započeo 1989. godine, kada je, nakon otkrivanja Hude Jame, objelodanio knjigu Teharske žive rane.


Dosada napisao je 48 knjiga o povijesti.

 

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook