Mještani potražili ljekarsku pomoć

Zaražena voda otrovala veliki broj stanovnika Donjih Poljica

Hronika25.08.16, 17:15h

Zaražena voda otrovala veliki broj stanovnika Donjih Poljica
Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema jedan stanovnik Donjih Poljica hospitaliziran je na UKC Tuzla, dok je 51 stanovnik pomoć zatražio u lokalnoj ambulant

 

U proteklih 48 sati stotinjak stanovnika Donjih Poljica kod Lukavca potražilo je ljekarsku pomoć zbog visoke tjelesne temperature, povraćanja i dijareje. Pretpostavlja se kako su njihovi zdravstveni problemi posljedica konzumiranja kontaminirane vode iz lokalnog rezervoara.


- Prije dva dana šire područje Poljica i okoline pogodilo je jako nevrijeme. Najvjerovatnije je došlo do miješanja oborinskih voda i pitke vode u rezervoaru. Stanovništvo koje je ujutro konzumiralo vodu nije primijetilo njeno zamućenje, a tokom jučerašnjeg dana veliki broj Poljičana je pomoć zatražilo u lokalnoj ambulanti – kažu mještani Donjih Poljica za Avaz.


Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema jedan stanovnik Donjih Poljica hospitaliziran je na UKC Tuzla, dok je 51 stanovnik pomoć zatražio u lokalnoj ambulanti. Veliki broj stanovnika Donjih Poljica je na kućnom liječenju, a zbog kontaminiranja vode lokalni rezervoar je zatvoren, a stanovništvo se pitkom vodom snadbjeva iz cisterne.


- Nikada se ovo nije dogodilo u Donjim Poljicama. Imali smo najbolju kvalitetu vode, jer su i komšije iz drugih mjesnih zajednica znale dolaziti na naše česme i sipati vodu. Nadamo se da će se šteta na rezervoaru sanirati te da neće biti ozbiljnih posljedica po zdravlje ljudi koji su konzumirali kontaminiranu vodu – kažu Poljičani.


Situacija na terenu konstantno se prati obezbjeđen je dovoljan broj infuzija, a voda iz rezervoara u Donjem Poljicu poslata je na analizu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook