U 78. GODINI ŽIVOTA

U Sarajevu preminuo general Armije RBiH Stjepan Šiber

Hronika25.08.16, 15:29h

U Sarajevu preminuo general Armije RBiH Stjepan Šiber
Stjepan Šiber ostaće upamćen kao dio multinacionalnog rukovodstva Armije Republike BiH (Sefer Halilović, Jovan Divjak, Stjepan Šiber) koje je u potpunosti egzistiralo do kraja 1993.godine

 

Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Šiber preminuo je danas u Sarajevu u 78. godini život, javlja N1.


Vijest o smrti generala Šibera za DEPO Portal potvrdili su članovi njegove porodice.


Rođen je 20. juna 1938. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju. Potom postaje aktivni oficir JNA, koji je kroz niz unapređenja, 1992. godine došao do čina pukovnika JNA.


U aprilu 1992, sa početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stjepan Šiber se stavlja na raspolaganje Republici Bosni i Hercegovini čiji organi ga postavljaju za zamjenika načelnika/komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBiH.


Šibera 1993.godine Predsjedništvo RBiH unaprijeđuje u čin generala Armije RBiH te ga šalje u diplomatiju kao vojnog atašea u Švicarskoj.

 

Stjepan Šiber ostaće upamćen kao dio multinacionalnog rukovodstva Armije Republike BiH (Sefer Halilović, Jovan Divjak, Stjepan Šiber) koje je u potpunosti egzistiralo do kraja 1993.godine.

 

Informacije o komemoraciji i sahrani generala Šibera bit će saopćene naknadno.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook