DILEME PRED POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Ministar Kazazović odgovara: Da li su nastavnici u Sarajevu pretrpani administrativnim poslovima na štetu učenika?!

Hronika25.08.16, 10:18h

Ministar Kazazović odgovara: Da li su nastavnici u Sarajevu pretrpani administrativnim poslovima na štetu učenika?!
Ministar Kazazović zahtijeva da struka upozori gdje je moguće izbjeći određene izmjene kako se opis administrativnih poslova ne bi povećavao

 

 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je Feni da ne želi da nastavnici i profesori u sarajevskim školama obavljaju mnogo administrativnih poslova, ali da je činjenica da postoji otpor u uvođenju bilo kakvih novina.

 

On je to izjavio komentirajući dopis Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo u kojem je navedeno da je previše administrativnih poslova stavljeno u obavezu nastavnicima, što dodatno iscrpljuje i oduzima vrijeme, te da se na taj način umanjuje uloga nastavnika u odgojno-obrazovnom procesu, što utiče na kvalitetu nastave i uništava kreativnost nastavnika.

 

Ministar Kazazović zahtijeva da struka upozori gdje je moguće izbjeći određene izmjene kako se opis administrativnih poslova ne bi povećavao.

 

- Nastavnici i profesori u ovom kantonu imaju najmanje časovnih normativa u odnosu na region i zemlje EU i to je jasan pokazatelj situacije - kazao je Kazazović te naglasio da najmanji časovni normativ za nastavnike u Švicarskoj iznosi 26, a u Sarajevu od 18 do 20 časova.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook