NASTAVLJENO SUĐENJE FAHRUDINU RADONČIĆU I OSTALIMA

Fragmenti iz sudnice, doktorica Tanović potvrdila: Azra Sarić je tražila psihijatrijsku pomoć zbog smrti pacijenta!

Hronika25.08.16, 09:28h

Fragmenti iz sudnice, doktorica Tanović potvrdila: Azra Sarić je tražila psihijatrijsku pomoć zbog smrti pacijenta!
- Moja pacijentica Azra Sarić je bila potresena smrću pacijenta, a s obzirom da sam je primila neposredno nakon smrti mog supruga, razumjela sam kako se osjeća. Ljekarima je žao kada im pacijenti preminu, pogotovo ako je riječ o nagloj smrti – kazala je doktorica Tanović


U nastavku glavnog pretresa koji se se pred Sudom BiH vodi protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića te Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, juče su svjedočili Jasmina Tanović, neuropsihijatar u penziji, i Mirza Hukeljić, tužilac Tužilaštva BiH.


Nagla smrt


Doktorica Jasmina Tanović potvrdila je nekoliko puta, odgovarajući na pitanja tužioca, ali i odbrane da je Azra Sarić, zatražila njenu ljekarsku pomoć, zbog doživljenog šoka i stresa nakon smrti pacijenta na Kliničkom centru u Sarajevu, koji je preminuo od posljedica krvarenja.


- Moja pacijentica Azra Sarić je bila potresena smrću pacijenta, a s obzirom da sam je primila neposredno nakon smrti mog supruga, razumjela sam kako se osjeća. Ljekarima je žao kada im pacijenti preminu, pogotovo ako je riječ o nagloj smrti – kazala je doktorica Tanović.


Na pitanja odbrane, Tanović je odgovorila da je razumljivo da se mlada osoba potrese, s obzirom da je ona specijalizantica i da joj se to dogodilo na radnom mjestu.


Advokatica Bilsene Šahman, Mirna Delalić, pitala je doktoricu Tanović, zašto je u svom nalazu Azri Sarić, precrtala riječi "na radnom mjestu“.


- Kao dežurni ljekar ili na radnom mjestu, to je isto. Precrtala sam zbog toka rečenice – odgovorila je doktorica Tanović.


Utisak u publici jeste da je profesorica Tanović, koja je sedam puta precizno ponovila da joj se Azra Sarić obratila zbog stresa nastalog nakon smrti pacijenta Hukare koji je umro po vađenju zuba, posljedično, potpuno pobila ranije tvrdnje Sarić.


Razmjena informacija


Drugi svjedok Mirza Hukeljić, inače tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da je sa Zijadom Hadžijahićem komunicirao nekoliko puta ali isključivo zbog razmjena informacija u vezi sa drugim predmetom.


Pored toga, Hukeljić je kazao da je komunikacija sa Hadžijahićem bila korektna i ticala se drugog predmeta te da ni u jednom momentu nije Zijadove pozive shvatao kao zastrašivanje ili vršenje pritiska.


- Kada me upitao da li se vodi predmet oko nesavjesnog liječenja, shvatio sam da mu samo trebam dostaviti informaciju o tome, a ni danas ne shvatam da li je Hadžijahić imao nekakve koristi od toga.


Na službenu zabilješku koju je napravio nakon razgovora sa Zijadom Hadžijahićem nije upisao protokolarni broj, jer kako je kazao „nije znao broj predmeta", a tužilac Mihajlović je bio odsutan.


Hadžijahićev advokat Mulalić upitao je svjedoka Hukeljića da li to znači da je neki od drugih od tužilaca koji rade na ovom predmetu mogao imati uvid u internu dostavnu knjigu, na šta je svjedok odgovorio:

 

„Dokaz je u posjedu tužilaštva, zaista ne znam“.  

 

Svjedok Hukeljić je tokom svog svjedočenja na pitanje sudije Suda BiH da li je o predmetu razgovarao sa bilo kime odgovorio kako je vrlo moguće da je razgovarao sa glavnim tužiocem BiH (Goran Salihović, op. a.).                        


Crnalić: Odbrana zadovoljna svjedočenjem doktorice Tanović


Advokat Asim Crnalić je nakon ročišta kazao da je odbrana zadovoljna svjedočenjem doktorice Tanović.

 

- Nama je važno da je ona potvrdila da je glavni svjedok tužilaštva gospođica Sarić, imala zdravstvene probleme zbog šoka koji je doživjela na svom poslu a povodom smrti pacijenta za koji ona naravno nije odgovorna, ali to je jedna prirodna reakcija na takav događaj. Dugo će ovo trajati, ima još puno svjedoka tužilaštva – kazao je Crnalić.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook