bivši fudbaler optužen za umiješanost u državni udar

Uklanjanje 'lika i djela' na turski način: Slavni Hakan Sukur izbrisan iz historije Galatasaraya i reprezentacije, a njegove slike...

Front24.08.16, 17:30h

Uklanjanje 'lika i djela' na turski način: Slavni Hakan Sukur izbrisan iz historije Galatasaraya i reprezentacije, a njegove slike...
I nogometni klub Galatasaray, za kojeg je Sukur odigrao 392 utakmice i postigao 228 golova, pokrenuo je postupak za izbacivanje Sukura iz kluba. Ime Sukura uklonjeno je i sa pločnika u turskom gradu Edirneu

 

Nogometni savez Turske uklonio je sve dokumente i materijale koji su u vezi s bivšim nogometnim reprezentativcem ove države Hakanom Sukurom, za kojim je nakon pokušaja državnog udara u državi raspisana potjernica i izdat nalog za hapšenje, prenose agencije.

 

Kako saznaje novinar od zvaničnika TFF-a, uklonjene su sve fotografije Sukura u kompleksu nacionalnih reprezentacija "Hasan Dogan" u Istanbulu.

 

Također, u muzeju, gdje su izložene fotografije svih reprezentativaca turskog nacionalnog tima, više se ne nalazi fotografija Sukura.

 

Uklonjeno ime sa pločnika

 

I nogometni klub Galatasaray, za kojeg je Sukur odigrao 392 utakmice i postigao 228 golova, pokrenuo je postupak za izbacivanje Sukura iz kluba. Ime Sukura uklonjeno je i sa pločnika u turskom gradu Edirneu, navodi Anadolija.

 

Grad Edirne, koji se nalazi na zapadu Turske, 2012. godine pokrenuo je projekat kojim je određen pločnik u centru grada gdje se pišu imena najboljih igrača četiri velika turska kluba - Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas i Trabzonspor.

 

Na pločniku se nalazilo i ime Sukura, no odlukom Grada Edirne, u srijedu je uklonjeno.

 

U okviru istrage protiv organizacije FETO, za koju se smatra kako je odgovorna za pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula, uhapšen je Sukurov otac Selmet Sukur. Ranije je objavljeno kako su turske vlasti izdale nalog za hapšenje Sukura zbog veza s Fethullahom Gulenom, koga se tereti da je organizator pokušaja prošlomjesečnog puča.

 

Napustio Tursku prošle godine

 

Kako je objavljeno, u nalogu za hapšenje se bivši nogometaš tereti za "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji". Sud je naredio zapljenu sve imovine oca i sina Sukura.

 

Sukur, koji je navodno napustio Tursku prošle godine, igrao je za nekoliko evropskih klubova i bio je najbolji strijelac turske reprezentacije u međunarodnim takmičenjima.

 

(Al Jazeera Balkans/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook