Među potpisnicima predstavnici svih naroda

Opoziv odluke o referendumu u RS-u traži 17 delegata Doma naroda FBiH

Front23.08.16, 16:44h

Opoziv odluke o referendumu u RS-u traži 17 delegata Doma naroda FBiH
Iz Doma naroda naglašavaju da je u odnosu na ukupan broj članova tog parlamentarnog nivoa, 17 više od četvrtine, inače neophodne za pokretanje eventualnog spora pred Ustavnim sudom, dok potpisnici zahtjeva naglašavaju da je zaštita oba aspekta pravnog sistema i poretka BiH, Ustava i međunarodnog prava, obaveza svih državnih i entitetskih institucija

 

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, njih 17, zahtijevaju da odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj hitno bude stavljena van snage, rečeno je za Fenu iz tog doma.

 

Među potpisnicima zahtjeva, upućenog napismeno predsjedniku i poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, ima predstavnika sva tri konstitutivna naroda i 'ostalih'.  

 

- U svojstvu legitimnih predstavnika i zaštitnika interesa države Bosne i Hercegovine, zahtijevamo od Narodne skupštine Republike Srpske da u hitnom postupku preduzme zakonske mjere i stavi van snage Odluku o referendumu od 15. jula 2016. godine. U protivnom, ovaj spor sa Bosnom i Hercegovinom, koji je izazvan protivustavnim djelovanjem i narušavanjem međunarodnih standarda, moraće da se rješava pred forumima prisilne jurisdikcije. To se može još uvijek spriječiti tako što ćete postupiti po ovom zahtjevu, hitno, u okviru posebne sjednice - naglašeno je.


 
Ne ulazeći u izrazito negativne političke konotacije i krizu koju je izazvala sporna odluka o referendumu, naglašavaju dalje potpisnici, ona predstavlja ozbijno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i obavezujućeg međunarodnog prava za BiH. 

 

- Svjesni ste da se referendumom traži podrška za donošenje a priori neustavne odluke koja, štaviše, krši obavezujuću i izvršnu prirodu odluka Ustavnog suda BiH.
Naime, Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci zaključio da 9. januar ne može biti određen za dan Republike Srpske iz veoma decidnih pravnih razloga. Stoga taj datum, bilo putem direktne ili indirektne demokratije, ne može biti više predmet odlučivanja. Sigurni smo da ste toga svjesni - navedeno je, između ostalog, u zahtjevu 17 delegata Doma naroda Federalnog parlamenta.

 

Oni ovaj dopis kolegama u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju i politički korektnim jer bi, kako ističu, opoziv odluke o referendumu, bez sudskog uplitanja, značio mirno rješenje spora i relaksirao političku situaciju u državi te odnos sa međunarodnom zajednicom.

 

Iz Doma naroda naglašavaju da je u odnosu na ukupan broj članova tog parlamentarnog nivoa, 17 više od četvrtine, inače neophodne za pokretanje eventualnog spora pred Ustavnim sudom, dok potpisnici zahtjeva naglašavaju da je zaštita oba aspekta pravnog sistema i poretka BiH, Ustava i međunarodnog prava, obaveza svih državnih i entitetskih institucija.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook