sedmica u znaku vrhunske muzičke umjetnosti

Šesti Sarajevo Chamber Music Festival od 26. avgusta do 4.septembra

Hronika23.08.16, 13:21h

Šesti Sarajevo Chamber Music Festival od 26. avgusta do 4.septembra
Glavni festivalski koncerti će traditionalno biti održani od 31.08. do 04.09, dok će ostali programi započeti već 26.08. dolaskom regionalnih studenata koji nastupaju u programu Sarajevo Chamber Music Institute 2016

 

Po šesti put Muzička akademija najavljuje Sarajevo Chamber Music Festival: HOME, u kojem akademija na jednu sedmicu svoju aktivnost transformiše u veliku muzičku učionicu otvorenu za sve koji smatraju da im pripada pravo na uživanje u vrhunskoj muzičkoj umjetnosti.

 

Glavni festivalski koncerti će traditionalno biti održani od 31.08. do 04.09, dok će ostali programi započeti već 26.08. dolaskom regionalnih studenata koji nastupaju u programu Sarajevo Chamber Music Institute 2016.

 

Koncepcija Festivala objavljena je u poruci Direkcije SCMF:

 

"Šesti SCMF dolazi uhodano, spretno, očekivano, poput početka školske godine. Svi se spremaju: organizatori, izvođači, publika, mediji, studenti. SCMF je mjesto na koje nas vodi potreba da još jednom osjetimo kosmičke visine koje nam može otvoriti samo nadahuće umjetničkog stvaranja. Na SCMF-u nas neodoljivo privlači ista snaga, snaga umjetnosti, ali i snaga činjenice da se ovdje jedni u drugima ogledamo i prepoznajemo.

 

Osjećajući upravo jednost i zajedništvo ovog specifičnog duha koji drži SCMF na okupu, razmišljali smo o onome ko smo, i čemu pripadamo, i šta nam pripada, i šta su granice “našeg”. Stoga je tema ovogodišnjeg festivala DOM – HOME. Kroz program ćemo prepoznavati šta je muzika našeg doma, ne zaboravljajući da samo mi određujemo svoju veličinu i granice – stoga uz rame “našim” velikanima muzike, Bachom, Vivaldijem, Dvořákom ili Pärtom, predstavljamo i “naše” bliže majstore, od Prebande, Miloševića, Magdića i Komadine, do Sijarića, Karače i Rešidbegovića. Dom ćemo posebno slaviti u ovoj 60. godini Muzičke akademije u Sarajevu, a to je i poseban motiv za ovu do sada najmasovniju smotru bh. umjetničke muzike posljednjih decenija, mahom profesora najstarije akademije u BiH. U čast ove godišnjice, “kući” dolazi i čuveni svjetski i bosanskohercegovački lutnjist Edin Karamazov, ali “kući” se vraćaju i naši Chris Finckel i Debbie Wong i predstavljaju fantastičnog njujorškog pijanistu Bernarda Rosea.

 

U svojoj će kući, a zapravo u Domu Oružanih snaga BiH, svirati i profesori i bivši i sadašnji studenati Muzičke akademije, uz polaznike Sarajevo Chamber Music Institute, predvođeni Gudačkim orkestrom MAS, koji je stasao u veliki i respektabilni ansambl koji u ovoj godini može stati na mjesto čuvenog Manhattan Quarteta i biti domaćin festivalskim učesnicima.

 

chamber-music-festival-sarajevo

 

Ovogodišnji izvanredni vizuelni identitet Festivala je dokaz da moramo istrajati u nakani da promocija i podrška talentima naših Akademija ostane naš najvažniji zadatak: SCMF je ove godine sa zadovoljstvom dizajn vizuelnih komunikacija povjerio Dini Hujiću - mladom dizajneru iz naše partnerske kuće, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, studentu Odsjeka za grafički dizajn, pod mentorstvom prof. Bojana Hadžihalilovića.

 

U uvjerenju da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo sve smo koncerte i ovaj put ponudili besplatno, uz uvodna predavnja prije svih pet koncerata koja smo kreirali kako bismo pomogli da veza između izvođača i publike bude što snažnija. Ali to nije sve – naši će “interventni” ansambli biti na raspolaganju publici od 27. avgusta do 4. septembra za male kamerne koncerte u njihovim domovima u specijalnom programu MALA KUĆNA MUZIKA, ne propustite priliku za nezaboravno iskustvo i rezervišite njihov dolazak čim prije!

 

Živjeli, i dobrodošli kući!"

 

Detaljni program Festivala bit će objavljen u srijedu, 24.08.2016.

 

Organizatori Festivala otvaraju kontinuiranu interakciju sa publikom putem Facebook page Sarajevo Chamber Music Festival, Twittera @SCMFSarajevo, emaila [email protected], te bloga www.sarajevochambermusicfestival.wordpress.com.

 

SCMF 2016 se realizira uz simboličnu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fonda Otvoreno društvo BiH i KJKP Park.

 

Potvrđujući još jednom svoje uvjerenje da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, direkcija Sarajevo Chamber Music Festivala sve programe nudi kao besplatne i otvorene za publiku. Od 24. avgusta, prvih 80 mjesta je moguće rezervirati putem: Sarajevo Chamber Music Festival / E: [email protected] / SMS: +387 60 332 6650.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook