na sastanku s merkel i hollandeom

Matteo Renzi: Evropska unija nije dokrajčena nakon Brexita

Front23.08.16, 08:17h

Matteo Renzi: Evropska unija nije dokrajčena nakon Brexita
Također se očekuje da ekonomska perspektiva, džihadistički napadi, izbjeglička i migrantska drama, sirijski sukob i odnosi s Rusijom i Turskom budu na dnevnom redu samita. U prvom krugu razgovora u junu, čelnici tri najveće ekonomije kontinentalne Evrope pozvali su na "novi impuls" za EU, prenosi AFP

 

Britansko napuštanje Evropske unije neće dovesti do raspada bloka, najavio je u ponedjeljak italijanski premijer Matteo Renzi.

 

- Mnogi misle da je EU dokrajčena nakon Brexita ali to nije stvarno stanje stvari - izjavio je Renzi dok je dočekivao čelnike Francuske i Njemačke na ključne razgovore o tome kako oživjeti evropski projekat nakon šokantnog Brexita.

 

- Želimo napisati ljepšu stranicu u evropskoj historiji - kazao je.

 

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da je Evropa suočena s rizikom "fragmentacije i podijele" dok je njemačka kancelarka Angela Merkel podsjetila da je EU stvorena iz "nekih od najmračnijih trenutaka" u evropskoj historiji.

 

Troje čelnika govorilo je uoči radne večere na nosaču aviona Giuseppe Garibaldi, usidrenom kod obale Ventotenea, jedne od kolijevki sna o jedinstvenoj, integriranoj Evropi.

 

Troje čelnika nada se da će stvoriti zajedničku poziciju na putu ka post-Brexit fazi uoči samita preostalih 27 članica EU u Bratislavi idućeg mjeseca.

 

Također se očekuje da ekonomska perspektiva, džihadistički napadi, izbjeglička i migrantska drama,  sirijski sukob i odnosi s Rusijom i Turskom budu na dnevnom redu samita.

 

U prvom krugu razgovora u junu, čelnici tri najveće ekonomije kontinentalne Evrope pozvali su na "novi impuls" za EU, prenosi AFP.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook