nepogode na Jadranu

Sezona se bliži kraju: Nevrijeme poharalo Dalmaciju, temperature pale za 10 stepeni

Hronika22.08.16, 19:15h

Sezona se bliži kraju: Nevrijeme poharalo Dalmaciju, temperature pale za 10 stepeni
Od većih gradova jutros je bio najhladniji Šibenik sa 20 stepeni, u Zadru i Splitu je 21 stepen, dok je u Dubrovniku jutros 25 stepeni, piše Slobodna Dalmacija

 

Nevrijeme koje je s noći nedjelje na ponedjeljak pogodilo šire splitsko područje donijelo je zahladnjenje, ali i ostavilo manju materijalnu štetu. Vatrogasci su imali nekoliko intervencija u sitnim noćnim satima, a uglavnom je riječ o uklanjanju stabala i većih grana s cesta i kolnika. S prometnice je tako uklonjeno stablo sa sjevernog ulaza u tunel na Marjanu, ali i u Goričkoj ulici.

 

Na dnu Bregovite stablo je prekrilo automobil, a na vrhu iste ulice, u obližnjem parku, radnici Parkova i nasada već su krenuli s uklanjanjem polomljenih stabala.

 

Što se Splita tiče, pala je i ograda ispred Westgatea, a vatrogasci su intervenirali u i Mravincima gdje je stablo također palo na cestu.

 

Nevrijeme koje je u noći sa nedjelje na ponedjeljak zahvatilo zadarsko područje uzrokovalo je niz problema na cestama.

 

Uslijed jakog vjetra i obilne kiše došlo je do plavljenja gradskih prometnica u Zadru, izbijeni su poklopci šahtova, a bilo je i oborenih stabala na lokalne ceste. Komunalne službe otklanjaju posljedice nevremena, a zbog olujnog vjetra zaprimljeno je i više poziva za pomoć s brodica u širem akvatoriju Zadra.

 

Kod otoka Premude nasukala se jedrilica sa sedam članova posade, austrijskih državljana, koji nisu ozlijeđeni.

 

U blizini otoka Sestrunj jedrilica nije mogla nastaviti plovidbu zbog kvara. Na brodu je bilo šest članova posade - čeških državljana. Između Dugog otoka i otoka Ugljana brodica je izgubila sidro, pa je šest članova posade - njemačkih državljana zatražilo pomoć, prenosi Zadarski.hr.

 

O svim dojavama obaviješten je MRCC Rijeka koje je organizirao akcije spašavanja.

 

U Šibeniku, u gradskoj četvrti Baldekin iza studentstke menze bura je svojom jačinom iz zemlje isčupala rasvjetni stup.

 

Prema podacima meteorološke postaje pljusak.com najviše kiše palo je u Brodarici, čak 90 litara po metru četvornom, a puno kiše bilo je i u Bibinjama, 37 litara te u Zadru 26 litara po metru četvornom. Kiše je bilo u Imotskoj krajini, u Cisti velikoj i Lovreću oko 15 litara, te u Cetinskoj krajini, u Hrvacama 13 litara.

 

Što se temperatura tiče, kiša i bura za sada nisu značajnije ohladile zrak, najsvježije je u Zagori, u Promini 14, u Muću 17 stupnjeva, u Sinju 18, u Bibinjama je 20, u Resniku 21, u Kaštel Gomilici 22 stupnja...

 

Od većih gradova jutros je najhladniji Šibenik sa 20 stupnjeva, u Zadru i Splitu je 21 stupanj, dok je u Dubrovniku jutros 25 stupnjeva.

 

(slobodnadalmacija.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook