NAKON NAPADA NA hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

Nije crkva jedina na meti vandala: Evo šta se dan ranije desilo u Kotor Varoši...

Front22.08.16, 16:57h

Nije crkva jedina na meti vandala: Evo šta se dan ranije desilo u Kotor Varoši...
Desilo se to nakon vaterpolo utakmice na Olimpijskim igrama u Riju, kada je Srbija osvojila zlatnu medalju u okršaju sa Hrvatskom

 


Žestoke osude danas stižu na adresu BiH i njenog glavnog grada povodom napada na pravoslavni Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu, koji se desio u toku jučerašnjeg dana. Hram je zapaljen tako što je kroz prozor ostave ubačena zapaljiva materija.

 


Reakcije stižu i iz Bosne i Hercegovine, uz zahtjeve da se počinioci ovog vandalskog čina što prije otkriju.


Međutim, nije pravoslavna crkva u Sarajevu ovih dana jedina na meti razularenih napada.

 
Kako DEPO Portal saznaje, i stanovnici Kotor Varoši – u naselju Kukavice, imaju razloga za uznemirenost, a povod je bahato ponašanje grupe građana koji su prije nekoliko dana sa istaknutim srpskim obilježjima, te uzvicima „Ovo je Srbija“, „Balije napolje“ i drugim pogrdnim nazivima, sijali strah među tamošnje stanovništvo, domicilne Bošnjake – većinom povratnike.

 

Desilo se to nakon vaterpolo utakmice na Olimpijskim igrama u Riju, kada je Srbija osvojila zlatnu medalju u okršaju sa Hrvatskom.

 
Kako kažu očevici ovog nemilog događaja, pomenuti izgrednici su autima čak narušili privatni posjed tamošnjeg lokalnog imama, i tamo također uzvikivali pogrdne riječi.

 
Bilo bi u interesu svih u BiH, ali i u susjedstvu, da se i ovi izgrednici otkriju, kao i šta se zaista toga dana dešavalo u Kotor Varoši, inače mirnom bosanskom gradiću iz koga su dolazile samo riječi hvale o suživotu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook