Seli u Podgoricu

Zašto hafiz Sulejman Bugari plačući napušta Sarajevo?

Hronika22.08.16, 09:03h

Zašto hafiz Sulejman Bugari plačući napušta Sarajevo?
Mada je hafizu Bugariju, kako potcrtava, Sarajevo njegov grad, Islamska zajednica u BiH njegova zajednica i Bosna i Hercegovina njegova domovina i nikada ih neće suštinski ostaviti niti emotivno napustiti

 

U medijima se pojavila informacija da je hafiz Sulejman Bugari imenovan za savjetnika reisu Fejziću u Crnoj Gori za da'wu.

 

Svi su mislili da je ta pozicija eksterne, saradničke prirode, dok se po Sarajevu ljudi nisu počeli zabrinuto pitati da li je istina da hafiz Bugari odlazi da živi i radi u Podgorici, piše novinska agencija Patria. 

 

"Nisam znao dati odgovora a onda sam nazvao svog kolegu i ahbaba hafiza Bugarija, da izravno provjerim o čemu se radi. Razgovarali smo zadugo. I, nakon tog razgovora, mogu da kažem, tužan i pretužan, istina je: hafiz Sulejman Bugari napušta naš grad - Sarajevo, našu zajednicu - Islamsku zajednicu u BiH, i našu domovinu - Bosnu i Hercegovinu. Hafiz se seli i odlazi da živi i radi u Podgoricu, u Crnu Goru i u tamošnju Islamsku zajednicu", rekao je jedan sarajevski imam za Patriu.

 

Mada je hafizu Bugariju, kako potcrtava, Sarajevo njegov grad, Islamska zajednica u BiH njegova zajednica i Bosna i Hercegovina njegova domovina i nikada ih neće suštinski ostaviti niti emotivno napustiti. 

 

"Hafiz Bugari je donio odluku, koja je neopoziva, da čini hidžru u ime Allaha, dž.š., u Podgoricu. Zajedno sa svojom porodicom. I ovo je njegova odluka", kaže sagovornik, mada mu hafiz nije želio govoriti o razlozima.  

 

"Svaka je hidžra svojevoljna, radi se i čini svojom voljom, ali ni jedna hidžra nije dobrovoljna, jer niko je ne čini drage volje. Tako je i naš hafiz, zbog određenih pritisaka i stega, morao učiniti hidžru. U Podgorici su mu obećali potpunu slobodu u misijskom radu, kao odgovornom čovjeku. U Sarajevu je, nažalost, u posljednje vrijeme, u tom smislu osjećao nelagodu i trpio nerazumijevanje", kaže Patrijin sagovornik i dodaje:  

 

"Kaže da je svjestan koliko je velika ova stvar! U Sarajevo se dolazi, iz Sarajeva se ne odlazi. Ovdje su bili i živjeli naši najveći alimi. Sarajevo je naš centar u svakom smislu. Ali, nažalost, mora ići.  Plakao je dok je ovo govorio. Plakat će i Sarajevo, zasigurno, za hafizom Sulejmanom Bugarijem."

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook