TI MALIŠANI NE ZNAJU ZA NORMALAN ŽIVOT

Priče od kojih se slama srce: Slika sirijskog dječaka Omrana - simbol jezive sudbine miliona unesrećene djece

Nedjeljni magazin20.08.16, 18:48h

Priče od kojih se slama srce: Slika sirijskog dječaka Omrana - simbol jezive sudbine miliona unesrećene djece
Potresna slika dječaka Omrana koji krvav, prašnjav i vidno zbunjen sjedi na narančastoj stolici u kolima hitne pomoći u Alepu, postala je najnoviji simbol rata u Siriji

 


Izvor: Deutsche Welle


Oko 3,7 milijuna djece iz Sirije je prema navodima UNICEF-a rođeno od početka rata u toj zemlji. Ti mališani i ne znaju što je to normalna svakodnevica, bez pucnjave, granata, straha i bježanja u skrovišta. Ukupno je, prema tim navodima, 8,4 milijuna djece (a to je 80 posto sve djece u zemlji) pogođeno ratom, bilo izravno u Siriji ili kao izbjeglice u nekoj drugoj zemlji.


Jedan dječak kao simbol rata


Potresna slika dječaka Omrana koji krvav, prašnjav i vidno zbunjen sjedi na narančastoj stolici u kolima hitne pomoći u Alepu, postala je najnoviji simbol rata u Siriji. Mediji iz čitavog svijeta su izvještavali o tom petogodišnjaku koji je nakon jednog zračnog napada spašen iz ruševina. Jednom rukom on briše okrvavljeno lice…


Omran i njegova obitelj su imali sreće i preživjeli su, kaže za njemačku novinsku agenciju dpa Ibrahim al-Hajj iz humanitarne organizacije "Bijele kacige" koja je bliska sirijskoj oporbi. "U istoj noći smo morali i drugu malu djecu izvlačiti iz ruševina na istoku Alepa." Da to nismo uradili, oni bi umrli, kaže al-Hajj.


"Posao postaje sve teži"


On i njegove kolege moraju stalno gledati prizore ranjene ili ubijene djece. "Ja svijetu mogu samo poručiti da svaki dan vidimo brojne Omrane u Alepu", kaže taj humanitarni radnik. "Naš posao postaje svakim satom sve teži."


Prema navodima Sirijskog centra za nadzor ljudskih prava smještenog u Velikoj Britaniji, a koji je blizak sirijskoj oporbi i koji ima veliku mrežu informanata, od 2011. je više od 14.700 djece ubijeno u ratu u Siriji. Većina njih, navodi se, ubijena je tijekom bombaških napada, mnogi su umrli od gladi ili zbog manjkave liječničke skrbi u okupiranim područjima. Drugi su, pak, ubijeni u napadima otrovnim plinom, dodaje se. Prema navodima humanitarne organizacije "Save the Children" (Spasite djecu), 35 posto žrtava u gradu Alepu koji je pod opsadom su djeca.

 

Pomagati uz životnu opasnost


Humanitarna organizacija "Bijele kacige", prema navodima al-Hajja, ima četiri uporišta iz kojih danonoćno šalje svoje ljude u akcije spašavanja. Komuniciraju putem Walkie-Talkieja zato što je mobilna mreža ekstremno loša, kaže on i dodaje da u danima u kojima se vrše zračni napadi, borbeni zrakoplovi izvrše i više od 40 napada.


 Često su pomagači i sami tada u životnoj opasnosti, priča taj humanitarac, a 47 "Bijelih kaciga" je već ubijeno, dok ih je 95 ranjeno. Hitni pozivi ih, osim toga, često odvode u porušena područja koja veoma dobro poznaju - jer su to njihove vlastite kuće i zgrade, ističe al-Hajj.


Humanitarni radnici i oko 300.000 stanovnika pod opsadom na istoku Alepa se nadaju u primirje koje je najavila Rusija. Moskva je predložila da bi se od sljedećeg tjedna pridržavala zahtjeva Ujedinjenih naroda za tjednim primirjem u trajanju od 48 sati. Dosad je Rusija najavljivala dnevni prekid vatre u trajanju od tri sata, ali se toga nije ustvari pridržavala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook