zasnivanje porodice

Žene otkrile: Koja je idealna dob za prvu trudnoću?

ŽENA iN18.08.16, 12:44h

Žene otkrile: Koja je idealna dob za prvu trudnoću?
Došli su do zaključka da bi žene koje žele veliku porodicu, odnosno barem troje djece, prvo dijete trebale roditi najkasnije s 23 godine

 

Neke žene planiraju majčinstvo dok druge čekaju da se dogodi kada za to dođe vrijeme, ali stručnjaci ističu da bi žene koje žele dvoje ili troje djece itekako trebale planirati kada će roditi prvo dijete. Britanski naučnici analizirali su podatke o plodnosti 58.000 žena, a evo do kojih su zaključaka došli.


Kako bi ženama koje žele djecu pomogli u određivanju idealne dobi za početak zasnivanja porodice, naučnici s britanskog Sveučilišta u Sheffieldu skupili su i analizirali podatke o plodnosti uzetih od više od 58.000 žena. 

 

Došli su do zaključka da bi žene koje žele veliku porodicu, odnosno barem troje djece, prvo dijete trebale roditi najkasnije s 23 godine. 

 

Počne li na prvom djetetu raditi s 23 godine, tvrde stručnjaci, imat će 90 posto više šanse da rodi troje djece, ako ih želi toliko. Čeka li do 31. godine šansa da bude majka troje djece pada na 75 posto, a čeka li do 35. godine šanse su 50 posto. 

 

Žena koja želi dvoje djece trebala bi na majčinstvu početi raditi do 27. godine, a koje žele jedno dijete ne bi smjele čekati dalje od 32. rođendana da postanu majke.

 

Analiza je također pokazala da in vitro oplodnja, odnosno medicinski potpomognuta oplodnja nije garancija ženama koje odgađaju majčinstvo, odnosno da mogućnost trudnoće produžuje za svega jednu ili dvije godine.

 

Stručnjaci ističu da ovi podaci ne moraju vrijediti za svaku ženu, ali da itekako mogu pomoći ženama koje žele planirati porodicu i ostvariti san o velikoj porodici.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook