režiser ognjen glavonić

SFF: Filmom 'Dubina 2' počeo program 'Suočavanje s prošlošću'

Mediji17.08.16, 16:27h

SFF: Filmom 'Dubina 2' počeo program  'Suočavanje s prošlošću'
Kako je kazao direktor Festivala Miro Purivatra zemlje bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine bile su suočene s ratnim sukobima iza kojih su ostale bolne rane, neispričane priče, a jedino suočavanjem s tim posljedicama može dovesti do bolje budućnosti

 

Program nazvan "Suočavanje s prošlošću" u okviru 22. Sarajevo Film Festivala otvoren je danas projekcijom filma "Dubina 2" srbijanskog režisera Ognjena Glavonića koji govori o teškim trenucima koji su se dogodili u Srbiji i Kosovu kasnih devedesetih.

 

Ovogodišnji program obogaćen je u odnosu na prošlu godinu kada je pokrenut, jer će ove godine biti prikazana ukupno tri filma, a osim Glavonićevog, sutra će biti upriličene projekcije filmova "Narod protiv Fritza Bauera" Larsa Kraume koji govori o tome da suočavanje s prošlošću u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata nije išlo lako i "Neželjena baština" Irene Škorić koji govori o uništavanju spomenika podignutih nakon Drugog svjetskog rata.

 

Kako je kazao direktor Festivala Miro Purivatra zemlje bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine bile su suočene s ratnim sukobima iza kojih su ostale bolne rane, neispričane priče, a jedino suočavanjem s tim posljedicama može dovesti do bolje budućnosti.

 

Purivatra je pojasnio da se ove godine otvara i takozvani "True Stories Market" u okviru CineLink Industry Daysa kada će šest svjedočanstva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, s Kosova, iz Crne Gore i Srbije o nedavnoj prošlosti poslužiti kao izvor ideja za buduće filmove.

 

- Suočavanje s istinitim pričama jedino može voditi ka boljoj i uspješnijoj budućnosti ovog regiona. Ima mnogo stvari koje su očigledne postoje arhivi i dokazi i brojne neispričane priče. Nadamo se da će nova generacija biti spremna to prihvatiti i na bazi takvih saznanja krenuti u pravljenje nečeg novog, što je naša želja - istaknuo je.

 

Mišljenja je da je film jedan od medija koji može pokrenuti takve dobre talase u regiji, a s njim se složila i Verena Heinzel iz Fondacije Robert Bosch Stiftung, koja je podržala taj projekat, jer je njihova namjera da iniciraju dijalog i debate među svim zajednicama zemalja regije.

 

Autor dokumentarnih filmova i voditelj panel diskusije Robert Zuber smatra da se nerijetko se urade priče koje ne dođu do filmskog platna te je izrazio nadu da će ovo biti godina koja će otvoriti put i filmskoj industriji i istraživačima da se spoje i da se pronađu modaliteti kako da priče dođu do gledatelja.

 

- Nadam se da će se program nastaviti i narednih godina, jer velika posjećenost na prijekciji danas dokazuje da postoji potreba za istinom. Kada ćutimo zlo pobjeđuje, nadamo se da nikada nećemo ućutati - kazao je.

 

Režiser prvog filma prikazanog u okviru ovog programa Ognjen Glavonić kaže da je film snimljen za 10 dana, ali da je montaža trajala 10 mjeseci. Trebalo je pregledati svjedočenja sa suda, a bilo je oko 400 sati svjedočenja.

 

Zbog toga režiser tvrdi da ovo nije istraživački film nego je tako stravičnom događaju dana poveznica, podsjećajući da je glavnooptuženi za ubijanje preminuo te suđenje nikada nije završeno, dok je za slučaj otkriven tek 2001. godine saznao desetak godina kasnije.

 

Film govori o otkrivanju masovne grobnice na periferiji Beograda u kojoj je pronađeno 700 tijela , od kojih je 75-oro djece, a do danas ona je bez ikakvog spomen-obilježja dok u Srbiji gotovo niko ne zna za ovaj slučaj i njegovu pozadinu.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook