LIKOVNI DOGAĐAJ GODINE U SARAJEVU

Charlama otvorena, Sarajevo dobilo prestižnu galeriju suvremene umjetnosti

Kultura12.08.16, 17:17h

 Charlama otvorena, Sarajevo dobilo prestižnu galeriju suvremene umjetnosti
Sinoć je u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama otvorena velika izložba „The Creators“ na kojoj je svoje radove izložio 101 umjetnik/ica iz BiH, regije i svijeta. Renoviran prostor galerije bio je premali da primi svu publiku koja je na otvaranju okupirala ovaj kultni prostor u gradu. Izložba traje narednih mjesec dana, pa će svi zainteresirani moći da pogledaju izložbu koja je, po broju učesnika ali kvalitetom radova, već proglašena najvećim događajem u oblasti suvremene umjetnosti u BiH ove godine

 

Historičarka umjetnosti Nermina Zildžo istakla je u svom obraćanju umjetnički značaj ove izložbe, te se osvrnula na same umjetnike koji su tu predstavljeni:


-    Oko polovine umjetnika su iz BiH, ali više do pola njih živi van BiH. Ta razuđenost posljedica burnog vremena koje je iza nas ali danas predstavlja i svojevrsno tematsko i estetsko bogatstvo umjetničke scene BiH. Charlama i ova izložba je odlična platforma za susret naše likovne scene sa regionalnom i svjetskom.

 

Jusuf Hadžifejzović, tvorac Charlame i njen umjetnički direktor, govorio je svojim razlozima zašto se prije 15-tak godina vratio u Bosnu. Za njega  Charlama predstavlja nastavak onoga što su on i nekolicina umjetnika radili osamdesetih kada su stvarali „Jugoslavenska dokumenta“, najznačajniju likovnu manifestaciju u BiH prije rata.


-    Umjetnost mora biti nepredvidljiva i ne može se stvarati dekretom. Upravo je to ono što mi sada radimo – djelujemo i prepoznajemo stvari u trenutku. BiH danas nema novaca za kulturu ali nikada nije imala više dobrih umjetnika. Zato se mora naći način da se ti umjetnici predstave ovdje i u svijetu.“, istakao je Hadžifejzović.

 

Samo otvaranje izložbe moderirala je poznata novinarka i aktivista u oblasti kulture Kristina Ljevak, koja je publici približila burni ali i vrlo uspješni historijat galerije, te publiku upoznala sa jezgrom umjetničke grupe koja je u posljednjih desetak godina radila na afirmaciji ove galerije. Istakla je ulogu konceptualnih  umjetnika Jusufa Hadžifejzovića i Saše Bukvića, filmskog reditelja i producenta Jasmina Durakovića, urednika na FTV Borisa Šibera, te Mirsada Čatića Ćuperka.


-    Mirsad je dao svoj veliki doprinos očuvanju i radu galerije u nekim kritičnim trenucima njenog postojanja. Sada je on kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo, te se nadamo kada to sada postane, da će i dalje imati senzibiliteta prema kulturi i umjetnosti, a što je uglavnom velika mana ovdašnjih političara“, istakla je Ljevak.


Politka i njen odnos prema kulturi spominjala se više puta tokom otvaranja ove izložbe. Predsjednik Centra kulturnih aktivnosti Charlama i filmski reditelj Jasmin Duraković je prisutnim objasnio novi koncept rada galerije ali se dotakao i odnosa vlasti prema kulturi:

 

charlama4


-    Charlama je već godinama jedno od vodećih žarište suvremene umjetnosti u BiH, te je ova promjena u konceptu galerije logičan slijed stvari. Još prije 5-6 godina naš poznati umjetnik Ismar Mujezinović  predložio nam jed da se ovaj prostor zove Galerija suvremene umjetnosti,  jer ona to već tada  po svom konceptu, ljudima koji to vode i kvalitetom bila upravo to. S druge strane, nezadovoljni smo radom sektora za kulturu pri Ministarstvu civilnih poslova BiH i način selekcije za podršku umjetničkih i projektima iz oblasti kulture. Misija ovog ministarstva je upravo promoviranje kulture i umjetnosti od međunarodnog interesa za BiH. CKA Charlama već godina, mada uredno aplicira, ne može da prođe na njihovim konkursima. Ako ovo što radi Charlama i Jusuf Hadžifejzović nije od interesa za kulturu u BiH na širem međunarodnom planu, onda neka nam neko kaže šta jest. Pozivamo ministra Adila Osmanovića da uvede kriterij vrhunskog estetskog kriterija u svojim konkursa i utječe na rad svojih savjetnika unutar svog ministarstva. Na taj način će pomoći umjetnicima u BiH, kulturi ali i samome sebe i ministarstvu na čijem je čelu.


On je, kao i svi ostali učesnici, otvaranja istakao vrlo pozitvnu ulogu koju je za ponovno otvaranje ove galerije imao aktuelni ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, te direktor Centra Skenderija Amer Kapo.

 

Poznati srpski konceptualni umjetnik Uroš Đurić koji se na otvaranju pojavio u dresu reprezentacije BiH obratio se publici u ime umjetnika i podcratao značaj ovakve suradnje umjetnika u regionu. 

 

charlama1


Na kraju, ministar Kurić je otvorio novu-staru galeriju i poželio da Charlama bude istinska kuća za umjetnike  u BiH. 


-    Vlada KS podržava ovakve projekte i pronaći će načina da oni budu podržani. S druge strane, od vas očekujemo da budete aktivna platforma za domaće i inostrane autore i kuća koja se domaćinski vodi“,  istakao je ministar Kurić.


Izložba je otvorena uz opersku ariju koju je izvela prvakinja Opere NP Sarajevo Aida Čorbadžić, uz pratnju prvakinja baleta iste kuće Nađe Pušilo i Selme Štrbo Arnautović.

 

Projekat su podržali naši partneri i sponzori: JUB Sarajevo, Hercegovina Product, Vegafruit Gračanica, New Event i hotel Sarajevo.

 

Izložba The Creators je otvorena narednih mjesec dana i može se pogledati svakim radnim danom, osim nedelje, od 13-20h. Galerija se nalazi u podzemlju Privrednog grada Skenderija, preko puta Collegium Artisticuma.

 

(DEPO Portal/BLIN Magazin/Foto: Miodrag Spasojević Strika)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook