VIDEO/ ERDOGANOVO UPOZORENJE IZETBEGOVIĆU

Ko su sve sljedbenici Fethullaha Gulena i koliko ih ima u BiH?!

Hronika11.08.16, 11:07h

Ko su sve sljedbenici Fethullaha Gulena i koliko ih ima u BiH?!
U našoj zemlji postoji 15 obrazovnih institucija bliskih FETO-u. Odmah nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, vlasti u Ankari su pozvale evropske države na hapšenje i izručenje Turskoj takozvanih Fetulovaca. Poziv je, od samog predsjednika Turske došao i BiH.

 

 


Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, za koji zvanična Ankara kao glavnoosumnjičenog smatra Fethullaha Gulena, postavilo se pitanje ko su Gulenovi sljedbenici i gdje ih ima. U BiH ih ima svakako, jasni su državni, ali i vjerski predstavnici Bošnjaka u našoj zemlji.


Kao sljedbenici Fethullaha Gulena u BiH najčešće se u medijima predstavljaju tvorci obrazovnih ustanova Bosna sema. U našoj zemlji postoji 15 obrazovnih institucija bliskih FETO-u. Odmah nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, vlasti u Ankari su pozvale evropske države na hapšenje i izručenje Turskoj takozvanih Fetulovaca. Poziv je, od samog predsjednika Turske došao i BiH.


Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske: Već su neke zemlje reagirale, zatvorile su škole koje pripadaju FETO-u ili ih pretvaraju u javne ustanove, poput Pakistana, Sudana i Somalije. Mislim da će se te aktivnosti proširiti sada i na Balkan. Tamo je brat Bakir. Vjerujem da će i oni iskazati ozbiljan stav po ovom pitanju. Taj proces će se desiti i u drugim zemljama isto tako, jer ako se ne proširi i na te zemlje, FETO će napraviti velike probleme i u tim zemljama. Mi ih već sada opominjemo. Ako poduzmu mjere, u suprotnom će platiti cijenu.


Izetbegović je odgovorio na Erdoanovo upozorenje. Kaže, Turska podržava BiH, bez ikakvih kontrazahtjeva.


Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH: Kada su u pitanju obrazovne i druge institucije i pojedinci u BiH koji su povezani sa organizacijom Fetulaha Gulena, odavno smo upozoreni na opasnost koja može doći od njih. Nakon podmuklog pokušaja vojnog udara u Turskoj, logično je da se upitamo – zašto je FETO prisutan u BiH, zašto troši novac i vrijeme u ovoj zemlji? Što su krajnji ciljevi? Nesebična, bratska briga za islam i za našu djecu? Zaista? Ova pitanja treba sebi postaviti država, ali prije svega roditelji. Pametnije je učiti na tuđim, nego na vlastitim greškama.


Ipak, škole Bosna Sema podliježu našim zakonima. Nakon pokušaja puča, saopćili su da su šokirani i iskazali punu podršku Turskoj u borbi protiv terorizma.


Organ Hadžagić, Bosna Sema: Bh. vlasti nisu pokušale zatvoriti škole. Jedini pritisak dolazi iz Turske. Roditelji su se pismeno obratili školi i izrazili osjećaj da se problemi iz Turske nastoje prenijeti u BiH. Na nas međutim nema nikakvog pritiska od strane lokalnih vlasti ili neke političke stranke.


Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović rekao je jučer, na sastanku vjerskih poglavara u Ankari, kako, kao u svim dijelovima svijeta, FETO postoji i u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da će protiv te organizacije biti urađeno sve što je potrebno, u zakonskim okvirima.

 

Pogledajte prilog TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook